Nieuws/Binnenland
227698
Binnenland

Geen losgeld betaald voor Spoorloos-team

HILVERSUM - Voor de vrijlating van de journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender is absoluut geen losgeld betaald. Dat heeft eindredacteur Paul Vertegaal van het programma Spoorloos zaterdag gezegd op NPO Radio 4. „Het is hoogst ongebruikelijk dat zo’n vrijlating plaatsvindt in het donker, maar het is toch gebeurd.”

Losgeld is volgens hem geen eis geweest. „Ze zijn per ongeluk ontvoerd. Er lag geen enkel plan aan ten grondslag. Het ziet er echt naar uit dat ze vorige week zaterdag op de verkeerde plek waren.” De mensen die de twee journalisten hebben ontvoerd, zijn volgens Vertegaal ’gecorrigeerd’ en tot de orde geroepen door de leiding van de Colombiaanse guerrillabeweging ELN.

„Ik heb dagelijks contact gehad met de families van beide mannen en die zijn echt door een diep dal gegaan. Ze hebben herhaaldelijk gedacht dat het niet goed ging komen.” Bolt en Follender werden vrijgelaten in de jungle en zijn volgens de eindredacteur op weg naar de bewoonde wereld. Ze zijn met een priester in een auto onderweg naar Cúcuta. Die autorit duurt volgens hem nog zeker vier uur. Vertegaal verwacht niet dat de twee voor maandag terug in Nederland zijn.