Nieuws/Binnenland
2277225
Binnenland

Reacties uit gemeenten ver van route testvlucht Lelystad

Den Haag - Op de proefvlucht, die is gedaan om omwonenden een idee te geven hoe hard de vliegtuigen klinken die van en naar Lelystad Airport vliegen, blijken mensen te hebben geklaagd die niet eens in de buurt van de vliegroute wonen.

De Tweede Kamer heeft de onderzoeksresultaten van de testvlucht vanmiddag gekregen. Te zien is bijvoorbeeld dat er vijf meldingen van bewoners uit Amsterdam zijn binnengekomen en zes uit De Bilt. Het zijn gemeenten die ver van de route van en naar Lelystad Airport liggen.

Nog eens 209 mensen hadden de enquête over de proefvlucht al ingevuld voordat het toestel überhaupt was opgestegen. Hun uitkomsten zijn ongeldig verklaard. Het vliegtuig zou eigenlijk eerder vertrekken. Het had vertraging.

Voor de proefvlucht vloog een Boeing 737 van Transavia recent over de laagvliegroutes boven Gelderland, Overijssel en Flevoland. Het zijn de routes die vanaf 2020 gebruikt gaan worden als vakantievliegveld Lelystad opent.

Naar aanleiding van de vlucht konden mensen er via een enquête op reageren. Eerder werd al bekend dat de meeste bewoners niet erg positief waren over het geluid dat ze hebben ervaren. Vooral mensen op het platteland blijken het geluid storender te vinden dan al het andere geluid in hun omgeving.

Geluidsmetingen domper

Tijdens de proefvlucht werden er ook geluidsmeting verricht. Die lijken een domper te vormen. Het geluid kwam namelijk zo’n drie tot zeven decibel hoger uit dan van te voren is berekend.