Nieuws/Binnenland
2277665
Binnenland

Holleeder krijgt veel fanmail in cel: huwelijksaanzoeken en foto’s van halfnaakte vrouwen

AMSTERDAM - Willem Holleeder blijkt in zijn cel in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught geregeld veel post te krijgen. De ‘fanmail’ varieert van huwelijksaanzoeken en foto’s van halfnaakte vrouwen, tot verzoeken om een lening of een uitnodiging om mee te gaan op vakantie.

Dat bleek vanmorgen tijdens de 29ste dag van het strafproces tegen Willem Holleeder in de gerechtsbunker in Amsterdam. Het onderwerp ‘post’ kwam op tafel tijdens de bespreking van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra op 17 mei 2004. Holleeder wordt ervan verdacht daarvoor de opdracht te hebben gegeven. Zelf ontkent hij dat.

Getuige geëlektrocuteerd tijdens vissen

Een belangrijke getuige die voor Holleeder belastende verklaringen aflegde, Hidr Korkmaz, kwam in november vorig jaar om het leven bij een bizar ongeluk. Hij werd geëlektrocuteerd tijdens het vissen.

Korkmaz getuigde eerder in het proces tegen drie mannen die verdacht worden van het uitvoeren van de moord. Een vierde verdachte, Natik Abassov die de schutter zou zijn geweest, was toen al overleden. Korkmaz verleende hand- en spandiensten aan de uitvoerders, en wees Holleeder en Dino Soerel aan als de opdrachtgevers voor de moord.

Niet betrouwbaar

De rechtbank die de zaak tegen de uitvoerders behandelde, concludeerde achter dat hij als getuige niet betrouwbaar was. Zijn verklaringen waren deels strijdig met de feiten, warrig en daarom niet bruikbaar voor het bewijs. De drie verdachten werden vrijgesproken. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie is het met de conclusie over de onbetrouwbaarheid van Korkmaz niet eens, en wil zijn verklaringen toch gebruiken in de zaak tegen Holleeder.

Deze week is er in het megaproces alleen op donderdag nog een zitting. Dan wordt zus Astrid gehoord over de moord op Endstra. Daarna zijn er geen zittingen meer tot 3 september. De verhoren van zus Sonja en ex-vriendin Sandra zijn ook over de zomer heen getild.