Nieuws/Binnenland

Winst Holland’s Got Talent ’zoete wraak’

Door Patricia Cortie

Coach Carlton slaat zijn hand voor zijn mond na de winst van The Fire.

Coach Carlton slaat zijn hand voor zijn mond na de winst van The Fire.

Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

Amsterdam - The Fire heeft geschiedenis geschreven. De hiphopgroep werd door de jury van Holland’s Got Talent naar huis gestuurd, maar het publiek stemde ze met een wildcard toch de finale in. Die zij uiteindelijk wonnen. „Dit hadden we totaal niet verwacht. We dachten: ’we gaan er een leuke avond van maken en de jury laten zien dat ze een fout hadden gemaakt’.”

Coach Carlton slaat zijn hand voor zijn mond na de winst van The Fire.

Coach Carlton slaat zijn hand voor zijn mond na de winst van The Fire.

Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

Aan het woord is Carlton Marks-Walden, de coach van de achtkoppige formatie uit Eindhoven. Hij is ’een beetje in shock’ van de winst. „Nederland koos ons voor de wildcard en dan winnen we ook nog eens. We snappen het nog steeds niet helemaal. Ik ben heel blij, maar ergens hoopte ik een beetje dat het klaar was na de halve finale. In heel korte tijd moesten we een act in elkaar zetten. De kinderen waren na de halve finale zó teleurgesteld. Er waren tranen in de kleedkamer. Het jurycommentaar was heel goed, maar toch kozen ze voor een andere act. Dat heeft hen enorm geraakt.”

De hiphopformatie The Fire is gekroond tot winnaar van Holland’s Got Talent 2017.

De hiphopformatie The Fire is gekroond tot winnaar van Holland’s Got Talent 2017.

Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

Nadat de groep, die bestaat uit 14-, 15- en 16-jarigen, te horen kreeg dat zij alsnog het podium mochten betreden in de live finale, hadden zij nog drie dagen om hun optreden voor te bereiden. Carlton: „We hebben onwijs veel getraind. Sommige kinderen zaten in hun proefwerkweek. Ik heb gepland wanneer ze leerden en dansten. Het was echt bloed, zweet en tranen, met blessures en blauwe knieën. We hebben een hele dag uitgetrokken voor de fysio. Het was heel intens.”

Hoe stom konden we zijn

De juryleden vielen bijna van hun stoelen in de Endemol Shine-studio in Amsterdam na het optreden van de winnaars. Gordon gaf tegenover ruim anderhalf miljoen tv-kijkers vrijdagavond ruiterlijk toe: „Hoe stom konden we zijn jullie eerder naar huis te sturen. Jullie zijn de beste dansact die ik ooit heb gezien. Dit moet gewoon Holland’s Got Talent winnen.” Carlton: „De jury heeft dat backstage ook nog een keer gezegd, dat het stom van ze was. Ze vonden ons optreden heel vet. Gordon was ook zó blij. Hij zei dat we het echt hebben verdiend. Of onze winst zoete wraak is? Een beetje ja, haha.”

Investeren in dansschool

De groep heeft in de RTL 4-talentenjacht 25.000 gewonnen. „We hebben van tevoren wel grapjes gemaakt wat we ermee zouden doen, maar we wilden sowieso investeren in de dansschool om nog meer dromen waar te maken.” The Fire reist deze zomer af naar het Amerikaanse Phoenix voor het World hip hop dance championship. „Dat kost een hoop geld. We hebben dat nu met sponsors bij elkaar weten te krijgen, maar kunnen bijvoorbeeld alvast kijken of we volgend jaar weer gaan.”

Coach

Nadat The Fire in 2014 werd samengesteld door Carlton, werden de hiphoppers al snel Nederlands kampioen, daarna Europees kampioen en tweede op het WK. De coach deed zelf mee aan Holland’s Got Talent in 2014. „Toen stond ik met mijn eigen groep, The Junior Family, in de halve finale. De kids van The Fire deden toen ook auditie, maar kwamen er net niet door omdat er al heel veel dansgroepen meededen.”

Next Generation flikt het

„We besloten het dit jaar gewoon nog een keer te proberen. En the next generation flikt het gewoon om te winnen! Mijn doel is bereikt. Dit is echt heel mooi. Ik ben enorm blij dat Nederland dit voor ons mogelijk heeft gemaakt.”

Let’s Dance

Als klap op de vuurpijl is The Fire uitgenodigd door Humberto Tan om op te treden tijdens Let’s Dance in november. Carlton: „We liepen donderdagavond voor de training nog langs de Ziggo Dome, en hadden het erover: stel je voor dat wij hier mogen optreden. Het is weer een droom die uitkomt voor de kinderen.”