Nieuws/Buitenland
2278363
Buitenland

Britse minister Boris Johnson afgetreden

Boris Johnson.

Boris Johnson.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is maandagmiddag afgetreden. Dat heeft het bureau van premier Theresa May bekendgemaakt. Hij is de tweede die binnen 24 uur opstapt uit het kabinet van May: David Davis ging hem voor. Davis was belast met het Brexit-dossier.

Boris Johnson.

Boris Johnson.

Johnson noemde het Brexit-voorstel dat premier May afgelopen vrijdag doordrukte een ’drol’. Het weerhield hem er niet van het voorstel vrijdagavond toch te slikken, maar daarna was er weinig meer van hem vernomen. Het voorstel lag hem duidelijk zwaar op de maag. Nu hij zijn ontslag aanbiedt, blijkt hoe zwaar precies.

Onderdeel van het plan blijft dat de Britten naar eigen goeddunken zelf hun grenzen beschermen en dat de immigratie uit EU-landen tot staan wordt gebracht. Johnson was het voornaamste gezicht van de campagne vóór het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Johnson, de voormalige burgemeester van Londen, liet zaterdag enkele getrouwen weten dat hij had besloten aan te blijven om te kunnen doorvechten voor het uittreden uit de EU, op de manier waarvoor hij campagne had gevoerd. De afgetreden minister van Buitenlandse Zaken zal naar verwachting later op de maandag zijn besluit toelichten.

May voert gesprekken met leiders in de Conservatieve Partij om parlementaire steun te verwerven. De aanhangers van een ’harde Brexit’ komen eveneens samen. Zij zijn furieus dat May de steun van Labour-parlementsleden werft om haar plan voor de ’zachte Brexit’ door te drukken.

May schoof maandag een nieuwe Brexitminister naar voren, de 44-jarige ’Brexiteer’ Dominic Raab.

Later meer.