Nieuws/Buitenland
2279434
Buitenland

Duiker overlijdt bij zeer riskante reddingsactie

Beeldschoon is het, maar ook zeer gevaarlijk.

Beeldschoon is het, maar ook zeer gevaarlijk.

Salses-le-Château - Tijdens de zoekactie naar een bekende Belg die wordt vermist, de avonturier Marc Sluszny, is een duiker om het leven gekomen. Dat bevestigen de reddingsdiensten aan Het Nieuwsblad. De operatie was zo riskant dat zelfs de familie van Sluszny terughoudend was in het vragen naar hulp - en nu blijkt waarom.

Beeldschoon is het, maar ook zeer gevaarlijk.

Beeldschoon is het, maar ook zeer gevaarlijk.

Achttien professionele duikers waren maandag begonnen aan een zoekactie naar de Antwerpenaar (56). Eerder hadden autoriteiten in Perpignan gezegd dat er geen zoekactie zou worden georganiseerd omdat het risico op ongelukken te groot was.

Sluszny verdween op 28 juni tijdens een duiktocht in het Font Estramar, vaak „de Himalaya van de duikgrotten”, genoemd. Zijn lichaam werd niet gevonden. Zijn familie had al laten verstaan dat ze een zoekactie enkel zagen zitten als de veiligheid van iedereen kon worden gegarandeerd.

De overleden duiker was aangesloten bij de organisatie Spéléo Secours Français (SSF). Het lichaam zou wel bovengehaald kunnen worden. „Dit is de meest dramatische uitkomst die je je kunt inbeelden”, zegt Filip Van Vlem, een goede vriend van Sluszny die de situatie in Zuid-Frankrijk vanuit België opvolgt. „Het was al een drama, nu lijkt de vloek compleet.”

De zoekactie werd onmiddellijk stilgelegd. De kans lijkt klein dat er nog een nieuwe actie komt.