Nieuws/Binnenland
2280225
Binnenland

NL’ers zaten urenlang vast: ’Heel benauwd, heel warm’

Het uitzicht van Van Putten.

Het uitzicht van Van Putten.

EINDHOVEN - Update 23.50 uur - Door de bommelding op Eindhoven Airport bleven meerdere vliegtuigen maandagavond lange tijd aan de grond. Dat meldden ooggetuigen aan De Telegraaf. Sommigen zeggen twee uur in het vliegtuig te hebben gezeten. Anderen meldden dat ze gratis water kregen aangereikt. „De airco is uit en het wordt heel benauwd, heel warm.”

Het uitzicht van Van Putten.

Het uitzicht van Van Putten.

Lucas van Putten (25) uit Rotterdam is maandagavond van Londen naar Eindhoven gevlogen. „We zijn meer dan een uur geleden geland, en zitten nog steeds in het vliegtuig. We kregen enkel te horen dat de gates niet worden vrijgegeven”, vertelde hij rond 22.45 uur.

Doordat de motoren uit moesten, werkte de airco ook niet meer. „Het is erg benauwd, erg heet. En er heerst onduidelijkheid hier. Niemand weet precies wat er aan de hand is.”, aldus Van Putten.

Hij had goed zicht op het betreffende toestel, waarin een briefje was achtergelaten met de waarschuwing van een bommelding. „De spanning loopt op. Je ziet veel mensen die aanwezig zijn, om het vliegtuig heen, eerst met zwaailichten. Die zijn nu uit.”

Naar huis

Van Putten was bang dat Ryanair zou beslissen om terug te vliegen naar Engeland. „Dat zou echt een drama zijn. Ik moet morgen werken natuurlijk. Maar het belangrijkste is dat er nu een oplossing komt. Het begint echt benauwd te worden”, zei hij.

Inmiddels is ook Van Putten op weg naar huis, zo laten hij en een vriend weten, nadat de marechaussee berichtte dat het om loos alarm gaat. „We hebben zojuist melding gekregen dat we kunnen taxi’en naar de gates. Motoren zijn aan, het vliegtuig komt in beweging”, meldde hij rond 23.45 uur aan De Telegraaf.

Een flinke rij vliegtuigen op Eindhoven Airport, die allemaal moeten wachten.

Een flinke rij vliegtuigen op Eindhoven Airport, die allemaal moeten wachten.

Ook een andere passagier, die na drie kwartier kon landen, meldde dat het erg benauwd was. „Gelukkig zijn de stewardessen zo vriendelijk wat water uit te delen want het begint inmiddels lekker warm te worden.”

Weer een ander meldt dat ze twee uur in het vliegtuig moest zitten. „Erg slecht geregeld. Ze geven nu aan dat ze proberen bussen te organiseren om mensen bij de vliegtuigen op te halen. Hadden ze die bussen de afgelopen 3,5 uur niet kunnen organiseren? Erg amateuristisch allemaal.”

’Iedereen kan uitstappen’

Een woordvoerder van Eindhoven Airport legde maandagavond eerder al uit welke maatregelen het vliegveld had getroffen. „Normaliter zouden de vliegtuigen meteen naar de platformen gaan. Nu parkeren ze bij de vliegbasis, aan de overkant van de start-landingsbaan en vervolgens worden ze één voor één naar het platform gehaald. Daar kunnen ze uitstappen en uitladen.”