Nieuws/Buitenland
2280402
Buitenland

Trump schuift conservatieve rechter naar voren voor Hooggerechtshof

Brett Kavanaugh spreekt in het bijzijn van Trump.

Brett Kavanaugh spreekt in het bijzijn van Trump.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Trump heeft de conservatieve rechter Brett Kavanaugh genomineerd voor het Hooggerechtshof. Het is meteen het startschot voor een harde politieke strijd. De Senaat moet namelijk nog akkoord gaan met de benoeming.

Brett Kavanaugh spreekt in het bijzijn van Trump.

Brett Kavanaugh spreekt in het bijzijn van Trump.

Voor het gebouw van het Hooggerechtshof in Washington verzamelden meteen voor- en tegenstanders. Conservatieve Republikeinen zijn blij met de nominatie. Na Trumps vorige benoeming krijgen zij weer precies wat ze willen: een consequent conservatieve rechter. Het voordragen van conservatieve rechters was een duidelijke verkiezingsbelofte van Trump.

Democraten zijn juist ontevreden over de benoeming. Zij willen een veel progressievere kandidaat. Een rechter die het homohuwelijk, abortus en de restanten van Obamacare in stand zal houden. Zaken die allemaal onder vuur dreigen te komen met Kavanaugh. Democratische congresleden zijn daarnaast nog verontwaardigd over een eerdere kandidaat die zij onder Obama voordroegen, maar die door Republikeinen werd geblokkeerd.

De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, reageerde binnen minuten van Trumps aankondiging: "Ik zal me met alles wat ik in me heb verzetten tegen de nominatie van rechter Kavanaugh."

Het is nog maar de vraag wat de Democraten kunnen. De Senaat kan de benoeming tegenhouden, maar daar hebben de Republikeinen een krappe meerderheid van 51 tegen 49. Er zullen dus een paar Republikeinen overtuigd moeten worden om de benoeming van Kavanaugh tegen te houden.

President Trump deed zijn aankondiging op prime time voor de Amerikaanse tv-camera's. De bekendmaking werd door de nieuwszenders live uitgezonden. "Ik heb vaak gehoord dat, op beslissingen van oorlog en vrede na, dit de belangrijkste beslissing is die een president kan maken." Daar zei Trump niets teveel mee.

Rechters worden benoemd voor het leven. Een gezonde en consequente rechter bepaalt nog tientallen jaren na zijn benoeming de koers van het land. Kavanaugh kan als 53-jarige nog heel wat jaren mee.

Deze benoeming is extra belangrijk omdat Kavanaugh het hooggerechtshof voorlopig naar de conservatieve hoek zal trekken. Kavanaugh neemt de plek van de 'zwevende rechter' Anthony Kennedy in. Net als Kavanaugh ook een conservatief, maar wel een die op verschillende beslissende momenten aan de kant van de progressieven stond.