Nieuws/Binnenland
228047
Binnenland

Suikerfeest markeert einde van vastenmaand

AMSTERDAM - Veel moslims in Nederland vieren zondag het einde van de ramadan met het Suikerfeest, ook wel het Kleine Feest genoemd. Het Suikerfeest markeert het einde van een maand lang vasten. Het feest valt op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische kalender en duurt drie dagen. Scholen en werkgevers geven vaak een dag vrij.

Belijdende moslims gaan op het Suikerfeest 's ochtends naar de moskee. De rest van de dag brengen ze veelal door met familiebezoek. Er worden dan vooral veel zoetigheden geserveerd en er worden cadeautjes gegeven. Rijken hebben de plicht om voor de armen te zorgen.

Het Suikerfeest hangt samen met de maand ramadan, die eindigt bij het zien van de jonge maansikkel, dus vlak na de nieuwe maan. Dan begint aansluitend het Suikerfeest.

Kleine Feest

Niet alle moslims vieren het feest op hetzelfde moment. Moslims met Arabische/Marokkaanse wortels vieren het Kleine Feest een dag later. Dit komt doordat zij vasthouden aan een andere methoden voor het bepalen van het einde van de ramadan.