Nieuws/Buitenland

Zeker 146 doden door brandende tankwagen Pakistan

EPA

BAHALWAPUR - UPDATE 15:05 uur - Zeker 146 mensen zijn zondag om het leven gekomen na een ongeluk met een tankwagen op een snelweg bij de Pakistaanse stad Bahawalpur (Punjab). Het gekantelde voertuig explodeerde terwijl een grote groep mensen weglekkende brandstof aan het verzamelen was.

EPA

De bestuurder verloor volgens de autoriteiten na een klapband de macht over het stuur. De wagen crashte en veel mensen kwamen erop af om weglekkende brandstof in te slaan. De tankwagen vervoerde volgens de krant Dawn zo’n 40.000 liter brandstof.

Twitter

„Na het lek begonnen mensen familieleden te bellen om te helpen bij het verzamelen van olie”, zei een 57-jarige inwoner van een plaatsje in de omgeving. „Er kwamen ook mensen uit nabijgelegen dorpen. Er moeten vijfhonderd personen hebben gestaan toen de brand uitbrak.”

Agenten deden volgens een woordvoerder van het provinciebestuur nog een vergeefse poging om mensen op afstand te houden. Toen de tankwagen even later ontplofte, werden veel mensen geraakt door de vuurbal. Auto’s en motorfietsen die zich vlakbij de tanker bevonden zijn volkomen uitgebrand.

Oorzaak

Over de oorzaak van de explosie bestaat nog onduidelijkheid. „Volgens de eerste berichten probeerde iemand een sigaret op te steken”, zei een woordvoerder van de reddingsdiensten. De bestuurder van de tankwagen overleefde het ongeval en is opgepakt.

Twitter

De medische hulpdiensten in de streek zijn volgens Pakistaanse media overweldigd door het drama. De regering van de provincie Punjab erkende dat er daardoor problemen zijn, maar beloofde alles in het werk te stellen om levens van gewonden te redden. De helikopter van de premier van Punjab is, naast legerhelikopters, ingezet om ernstig verbrande slachtoffers naar ziekenhuizen en brandwondencentra te brengen.

ZIE OOK: Tientallen doden door aanslagen in Pakistan

Het ongeluk volgt op een zeer bloedige vrijdag in Pakistan, toen terroristen op drie plaatsen toesloegen. Bij een bomaanslag op een overwegend sjiitische plaats in het noordwesten vielen meer dan tachtig doden en tweehonderd gewonden. In Quetta en Karachi vielen vrijdag bijna twintig doden door terroristische aanslagen.

De medische hulpdiensten in de streek zijn overweldigd door het drama. De regering van de provincie Punjab heeft erkend dat er daardoor problemen zijn, maar belooft alles in het werk te stellen om levens van gewonden te redden. De helikopter van de premier van Punjab is, naast legerhelikopters, ingezet om ernstig verbrande slachtoffers naar ziekenhuizen en brandwondencentra te brengen.

Lees meer over