Nieuws/Buitenland
2280528
Buitenland

China laat weduwe Nobelprijswinnaar Liu gaan

Liu Xia

Liu Xia

PEKING - China heeft de weduwe van wijlen Nobelprijswinnaar en activist Liu Xiaobo laten gaan. Liu Xia stond al acht jaar onder huisarrest. Ze stapte dinsdag op een Fins vliegtuig.

Liu Xia

Liu Xia

Dissident Liu Xiaobo, die in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, overleed vorig jaar aan de gevolgen van leverkanker. Hij kreeg de prijs toegekend terwijl hij een gevangenisstraf uitzat.

Liu werd in 2009 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens 'aanzetten tot omverwerping van de staat'. De voormalig hoogleraar literatuur was een van de drijvende krachten achter Charta 08, een document dat door honderden Chinezen werd ondertekend en de communistische overheid opriep te hervormen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat Liu Xia op eigen verzoek onderweg is naar Duitsland voor medische behandeling. Dat ze het land mag verlaten heeft volgens het departement niets te maken met het bezoek onlangs van de Chinese premier Li Keqiang aan Berlijn. Die sprak daar onder anderen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.