Nieuws/Buitenland
2281438
Buitenland

Wachten op laatste jongen en coach

Elfde jongen uit grot Thailand gehaald

BANGKOK - UPDATE - Reddingswerkers hebben dinsdag in Thailand een elfde jongen bevrijd uit de ondergelopen grot. Eerder op de dag waren de negende en tiende al uit de grot gehaald. Er zit nu nog één achterblijver en hun coach in het grottenstelsel van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. De reddingsactie dreigt moeilijker te worden doordat het steeds harder begint te regenen.

Dinsdag begon de poging om de laatste groep uit de grot te halen. Twee weken geleden kwamen twaalf voetballers en hun 25-jarige coach vast te zitten in de grot doordat de ingang volliep na zware regenval. Zondag konden de eerste vier jongens met veel moeite uit het stelsel worden geloodst.

De jongens moeten ten minste één week in het ziekenhuis blijven ter observatie. Ze hebben hun familieleden nog niet in de armen kunnen sluiten. Die mogen langskomen als uit de resultaten van het laboratorium blijkt dat ze geen infecties hebben opgelopen. De familie van de eerste geredde groep is al wel op bezoek geweest, maar moest achter glas blijven.

Vier jongens die maandag werden gered, hadden een „zeer lage lichaamstemperatuur”, maar maken het inmiddels een stuk beter. De jongens krijgen vitaminen en mogen langzaamaan weer normaal voedsel eten. Ook hebben ze na twee weken in de donkere grot geen problemen met hun zicht.