Nieuws/Binnenland
2281484
Binnenland

Kamer wil opheldering vervuilde grond kazerne

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering van het ministerie van Defensie over de vervuiling van het terrein in Vlissingen waar de nieuwe marinierskazerne moet komen. Follow The Money en EenVandaag melden op basis van vertrouwelijke rapporten dat de grond ernstig vervuild is.

„Dit zaakje stinkt”, twittert John Kerstens van de PvdA. Hij stelt net als de PVV Kamervragen over de zaak. Salima Belhaj (D66) wil dat staatssecretaris Barbara Visser „zo snel mogelijk duidelijkheid” geeft. „Dit klinkt niet goed.” Ook CDA’er Hanke Bruins Slot wil „snel opheldering” en weten hoe groot de vervuiling is.

Een woordvoerder van Defensie laat weten dat 3 hectare grond wordt gesaneerd. Die is vervuild met onder meer zware metalen, pac’s en pcb’s. Hij spreekt van een „behoorlijke vervuiling” hier. De rest van het terrein, dat in totaal 70 hectare groot is, is volgens hem niet vervuild.

Jarenlang afval gedumpt

Volgens Follow The Media en EenVandaag blijkt uit documenten dat chemiebedrijf Hoechst, mijnbouwbedrijf Billiton en aluminiumproducent Pechiney hier jarenlang hun afval hebben gedumpt. Er zou ook illegaal afval zijn gestort. Grondwater zou ook zijn vervuild.

De mariniers moeten van Doorn naar Vlissingen verhuizen. Daar bestaat binnen het korps veel weerstand tegen. Een deel van de Kamer (GroenLinks, PVV, D66) steunt de mariniers en wil dat het plan van tafel gaat. In de discussie in de Kamer speelde bodemvervuiling de afgelopen jaren geen rol.

Ook militairen vakbonden willen weten hoe het zit. „Defensie heeft weer wat uit te leggen”, aldus VBM. Marc de Natris van vakbond GOV/MHB wil weten wie de kosten voor de sanering gaat dragen. Hij is „verrast” door de berichten over ernstige vervuiling.