Nieuws/Binnenland
2281511
Binnenland

’Racistisch’ kinderboek over Suriname uit de handel gehaald

De verkoop van het boek Suriname, here we come van kinderboekenschrijfster Sanne de Bakker is, nadat er voor de tweede keer ophef over ontstond, gestopt. Dat meldt de schrijfster, die momenteel zegt overladen te worden met haatreacties en bedreigingen, op Facebook.

Passages en ’weetjes’ in het boek dat in 2012 werd uitgegeven, stuitten veel mensen tegen de borst. Vorig jaar werd de volgende passage al verwijderd: ’Weet je dat het in Suriname heel normaal is om vreemd te gaan? De meeste mannen in Suriname hebben minstens één ’buitenvrouw’ en het liefst meerdere’.

Toch ontstond er deze week weer ophef, toen een moeder het boek doorbladerde en meer ’schokkende’ passages las. Ze plaatste foto’s op sociale media van ’weetjes’ als: ’Weet je dat sommige mensen in Suriname honden expres aanrijden om te zien hoe ze daarna liggen te creperen?’ Of: ’Weet je dat telefoongesprekken tussen Surinamers vaak lang kunnen duren? Een Surinamer heeft een eindeloze intro nodig en is niet in staat om een gesprek te beëindigen.’

Na een stormvloed van reacties en steunbetuigingen voor de verbouwereerde moeder, is het boek door uitgeverij Kluitman, in overleg met de schrijfster, per direct uit de handel genomen.

Schrijfster De Bakker biedt haar oprechte excuses aan ’voor alle fragmenten die verkeerd zijn gevallen uit mijn boek’. Ze laat via sociale media weten ontzettend geschrokken te zijn van alle reacties. „Helaas was ik afgelopen weekend genoodzaakt om mijn Facebook-pagina te blokkeren. Er kwam een stortvloed van kwade berichten binnen, mijn openbare pagina’s werden gestalkt, ik werd uitgescholden, bedreigd, geïntimideerd, onterecht beschuldigd voor racist, waardoor ik totaal de controle kwijt was over wat er op mijn tijdlijn gebeurde.”

En: „Zoals ik een jaar eerder al meldde is het nooit mijn bedoeling geweest wie dan ook te kwetsen en draag ik Suriname een warm hart toe.” Ze voelt zich echter niet meer welkom in het land ’na deze cyberaanval’ en zal de uitnodiging van volgend jaar om naar Suriname te komen ’moeten afwijzen’.