2281572
Buitenland

Steward redt leven Franse buldog met zuurstofmasker

Orlando - Een Franse Buldog kon afgelopen week levend het vliegtuig uitstappen dankzij snel handelen van de crew van de Amerikaanse budgetvlieger JetBlue. Het hondje was suf en reageerde nauwelijks meer ergens op, waarop een steward een zuurstofmasker tevoorschijn haalde en dat over de neus en mond van de kleine viervoeter plaatste.

Het hondje herstelde snel, tot grote opluchting van zijn baasjes, Michele en Steven Burt. Zij waren onderweg van Orlando, Florida naar Worcester in de Amerikaanse staat Massachusetts, toen ze opmerkten dat hun hondje Darcy met haar hoofd tegen haar draagtas aan het duwen was. „Ik zag dat haar tong blauw was en wist dat er iets niet goed zat”, vertelt Michele in een dankbrief aan de vliegtuigmaatschappij.

"Het mag dan voor veel mensen misschien gewoon een hond zijn, voor ons is ze lid van de familie"

In eerste instantie werd geprobeerd het lijfje van Darcy af te koelen met ijs, maar toen dat niets uithaalde werd het zuurstofmasker erbij gehaald. „Binnen een paar minuten knapte ze weer op”, zo schrijft Michele, die blij is met het adequate handelen van de crew. „Het mag voor veel mensen dan misschien gewoon een hond zijn, voor ons is ze een lid van de familie.”

Vliegtuigmaatschappijen hebben altijd extra zuurstofmaskers aan boord, voor het geval passagiers te een zuurstoftekort hebben. Bij reizigers die kampen met hypoxie, krijgen weefsels in het lichaam onvoldoende zuurstof.

Het incident heeft overigens opnieuw de discussie doen oplaaien of vliegen uberhaupt wel veilig is voor buldogs. Deze honden hebben een platte neus en hebben vaak problemen met hun ademhaling, waardoor ze oververhit kunnen raken. Bij veel vliegtuigmaatschappijen mag er om die reden niet gevlogen worden met Franse buldogs. Zo is in de voorwaarden van KLM te lezen: „We kunnen Engelse en Franse buldoggen, Boston terriërs en mopshonden helaas niet vervoeren als ruimbagage of vracht.”

Iemand die per se zijn hond mee wil nemen, kan voor de vlucht beter even een bezoekje brengen aan de dierenarts.