Nieuws/Buitenland
2282438
Buitenland

Na twee weken onder de grond

Alle voetballertjes en coach gered uit Thaise grot

Bangkok - Reddingswerkers in Thailand zijn er in geslaagd twaalf jongens en een volwassene uit een ondergelopen grot te bevrijden. De zenuwslopende operatie werd dinsdag afgerond. De groep, een voetbalelftal en een coach, waren ongeveer twee weken geleden vast komen te zitten in het grottenstelsel van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. Dat gebeurde nadat door hevige regenval de grot deels volliep en de ingang geblokkeerd raakte.

De voetballertjes van elf tot zestien jaar oud en hun 25-jarige coach verdwenen op 23 juni bij een bezoek aan het grottencomplex. Het duurde dagen voordat reddingswerkers hen vonden, contact konden leggen en de groep uiteindelijk wisten te bereiken. De jongens en de coach kregen een stoomcursus duiken om de grot uit te kunnen komen. Daarbij moesten zij op zeker twee punten in de grot een groot stuk onder water zwemmen.

De reddingsoperatie, die zondag van start ging, gebeurde uiteindelijk in drie groepen. Zondag werden de eerste vier jongens uit de grot gehaald. Dinsdag werd de operatie, die wereldwijd aandacht trok, succesvol afgerond toen de vier laatste jongens en de coach uit de grot kwamen.

Hoe het met de voetballers gaat, is nog niet duidelijk. Volgens ooggetuigen zijn er korte tijd geleden drie ambulances vertrokken vanaf het terrein. Waarschijnlijk vervoeren die de jongens die eerder vandaag zijn gered naar het ziekenhuis. De toestand van die jongens was eerder niet stabiel genoeg om ze te vervoeren naar het ziekenhuis.

De jongens moeten ten minste één week in het ziekenhuis blijven ter observatie. Ze hebben hun familieleden nog niet in de armen kunnen sluiten. Die mogen langskomen als uit de resultaten van het laboratorium blijkt dat ze geen infecties hebben opgelopen. De familie van de eerste geredde groep is al wel op bezoek geweest, maar moest achter glas blijven.

Vier jongens die maandag werden gered, hadden een „zeer lage lichaamstemperatuur”, maar maken het inmiddels een stuk beter. De jongens krijgen vitaminen en mogen langzaamaan weer normaal voedsel eten. Ook hebben ze na twee weken in de donkere grot geen problemen met hun zicht.

De jeugdvoetballers raakten ingesloten door water dat als gevolg van hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde.

De jeugdvoetballers raakten ingesloten door water dat als gevolg van hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde.

"Het was ’Mission Possible’ voor Team Thailand"

„Niemand dacht dat we het konden. Het was een wereldprimeur”, jubelde het hoofd van de reddingsmissie. „Het was ’Mission Possible’ voor Team Thailand.”

Thai reageerden opgetogen op het succesvolle einde van de reddingsoperatie. Auto’s reden claxonnerend door de straten in de stad Chiang Rai en op andere plaatsen. Gebruikers van sociale media gebruikten hashtags als #Heroes (’helden’) om de reddingswerkers te prijzen.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump reageerde opgetogen op de redding van de jongeren. Hij feliciteerde de betrokken marineduikers op Twitter. „Wat een prachtig moment. Iedereen gered. Goed werk”, twitterde de president.