Nieuws/Binnenland
228246600
Binnenland

Actievoerders:’We willen hier tot 1 maart blijven’

Politie begonnen met oppakken activisten in bos bij Nedcar

BORN - De politie is vrijdag rond het middaguur begonnen met het aanhouden van mensen die een gebied rond het Sterrebos naast autofabriek Nedcar uit of in willen. Volgens een woordvoerster van de politie zijn er tot nog toe drie mensen aangehouden. De omgeving is volgens haar tot verboden gebied verklaard.

Activisten houden sinds vrijdagochtend een bos bezet naast de autofabriek bij Born (Limburg). Ze klommen met touwen in bomen en installeerden zich daar met hangmatten, maakte de actiegroep Red het Sterrebos bekend. Het gaat om tientallen als vleermuis verklede activisten uit het hele land, gelieerd aan verschillende klimaat- en milieuactiegroepen.

De Gemeente Sittard-Geleen heeft vrijdagmiddag een doodlopende weg op een bedrijventerrein aangewezen als plek waar mag worden gedemonstreerd. „VDL NedCar staat als eigenaar niet toe dat er op zijn privéterrein wordt actiegevoerd”, licht de gemeente toe. „Omdat de eigenaar van de bospercelen niet wenst dat dit op zijn privéterrein plaatsvindt heeft de gemeente een openbaar terrein, direct grenzend aan het VDL NedCar-complex, de Mitsubishi Avenue, aangewezen als demonstratieterrein.”

Nedcar plant bouw in bos

De activisten peinzen er niet over om de bossen te verlaten. „We blijven hier zitten totdat bekend wordt gemaakt dat het bos behouden blijft”, zei een woordvoerster van de actievoerders, staande onder een groot spandoek tussen de bomen met het opschrift Red het Sterrebos.

„De actie is georganiseerd om het bos te beschermen tegen de geplande kap door autofabriek VDL Nedcar”, schrijven de actievoerders in een verklaring. „VDL Nedcar wil op de plek van het eeuwenoude bos een nieuwe productielijn neerzetten. De bosbeschermers roepen op om het plan aan te passen zodat het bos behouden blijft.”

Volgens een woordvoerster van de actiegroep Red het Sterrebos zijn overal in het gebied bordjes met „verboden toegang” neergezet. Ook zijn er mobiele camera’s opgesteld.

Activisten niet van plan te vertrekken

De activisten peinzen er niet over om de bossen te verlaten. „We blijven hier zitten totdat bekend wordt gemaakt dat het bos behouden blijft”, zei een woordvoerster van de actievoerders, staande onder een groot spandoek tussen de bomen met het opschrift Red het Sterrebos. „Aangezien andere middelen niet helpen, is dit ons laatste redmiddel om het bos voor de kap te redden.” Volgens haar is de bezetting tussen 04.00 en 05.00 uur begonnen.

Ze maken zich op voor een langdurig verblijf. „We willen hier tot 1 maart blijven. Dan begint het broedseizoen en mogen ze niet meer kappen”, zegt Har Pluijmakers van Red het Sterrebos. De aanwezige actievoerders zijn van actiegroepen uit het hele land, zoals Extinction Rebellion, GroenFront, Amelisweert niet Geasfalteerd en Fridays for Future.

Onderhandelaars

De politie heeft inmiddels twee onderhandelaars naar de actievoerders gestuurd.

VDL wil 4 hectare van het Sterrebos kappen om uitbreiding van de productiehallen van Nedcar mogelijk te maken. Aan de rand van het bos verrijzen al de contouren van een nieuwe productiehal van de autofabriek.

Nedcar zegt in een reactie begrip te hebben voor de demonstranten. „Ook wij zijn liefhebbers van flora en fauna. Wij werken al zeven jaar intensief samen met provincie en gemeenten aan de uitbreiding van onze autofabriek. Ook het belang van ecologie weegt daarbij zwaar. Wij hebben bewust gekozen voor een omvangrijk natuurcompensatieplan, dat veel verdergaat dan de regels voorschrijven. Onderdeel daarvan is ook het behouden en verplaatsen van deze bomen.”

Volgens de actievoerders is het oerbos echter onvervangbaar. Nedcar wil voor de uitbreiding een deel van het bos kappen, ongeveer vier van de in totaal zeven hectare bosgebied.