2282722
Binnenland

Slachtoffer middenin woonwijk beschoten

Vijftien jaar cel voor ’meedogenloze’ liquidatiepoging

UTRECHT - Twee mannen zijn veroordeeld tot celstraffen van vijftien jaar voor een liquidatiepoging mei vorig jaar in de Utrechtse wijk Zuilen. De rechtbank in Utrecht noemt het „een wonder” dat het slachtoffer niet geraakt is. Waarschijnlijk gaat het om een persoonsverwisseling.

De verdachten, Egbert M. (39) en Rudolf M. (30), hadden de man ’s nachts opgewacht en beschoten hem op straat, middenin een woonwijk. Hij werd niet geraakt, ook omdat het automatische vuurwapen defect raakte. De mannen gingen ervandoor in een gestolen auto die ze in brand staken op een carpoolplaats langs de A12. Een tweede vluchtauto vloog daarna per ongeluk ook in brand. De twee vluchtten daarop de weilanden in maar werden na een korte zoektocht aangehouden.

De verdachten hebben de schietpartij en de brandstichting bekend. Ze hadden opdracht gekregen om op het slachtoffer te schieten, maar wie de opdrachtgever is, is niet duidelijk geworden.

Het slachtoffer zit sinds de moordpoging ondergedoken. Hij heeft last van een depressie en een posttraumatische stressstoornis. „Daarnaast heeft het meedogenloze en levensgevaarlijke handelen gevoelens van angst en onveiligheid bij buurtbewoners en vele andere mensen in de samenleving opgeroepen”, aldus de rechtbank.

Tegen de mannen was een celstraf van achttien jaar geëist.