Nieuws/Binnenland
2282996
Binnenland

Raadgevend referendum definitief afgeschaft

Minister Kajsa Ollongren en Alexander Pechtold.

Minister Kajsa Ollongren en Alexander Pechtold.

Den Haag - Het raadgevend referendum is afgeschaft. De Eerste Kamer heeft zojuist een einde gemaakt aan de volksraadpleging.

Minister Kajsa Ollongren en Alexander Pechtold.

Minister Kajsa Ollongren en Alexander Pechtold.

Een meerderheid stemde voor afschaffing van het raadgevend referendum. 40 senatoren stemden er voor, 35 tegen. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU kregen steun van de SGP.

In het regeerakkoord nam het kabinet zich al voor een streep te zetten door de volksraadpleging. Het middel zou niet gebracht hebben wat er van werd verwacht.

Vooral D66, van oudsher voorstander van directe democratie, werd verweten het raadgevend referendum meteen bij de kabinetsformatie op te hebben geofferd. En een bindend referendum, dat D66 wel zegt te willen, is nog lang niet in zicht. Het instrument had verbeterd kunnen worden in plaats van opgegeven, zo vonden critici.

In het debat in de Eerste Kamer vorige week zei D66 aanvankelijk nog aarzelingen te hebben. Bijvoorbeeld over het feit dat het kabinet het onmogelijk maakt om een referendum te houden over het afschaffen van het raadgevend referendum. Uiteindelijk werden dit soort bezwaren overboord gezet en stemden de coalitiepartijen voor afschaffing. Daarmee heeft D66-minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) een belangrijk voornemen uit het regeerakkoord razendsnel uitgevoerd. Normaal kan het tijden duren om een wet op te stellen en door de Tweede en Eerste Kamer te loodsen.

Het is vandaag precies 9 maanden geleden dat het regeerakkoord werd gepresenteerd, maar voor de partij van Alexander Pechtold is het bepaald geen feestdag. In de debatten over de afschaffing van het raadgevend referendum gingen de verwijten over het beknotten van de democratie vooral richting D66.

De beweging Meer Democratie die naar de rechter stapte om het raadgevend referendum te behouden, spreekt van ,,een zwarte dag voor de Nederlandse democratie”. Minister Ollongren zegt na de stemming: „De intrekking van het raadgevend referendum stond in het regeerakkoord. Als je met elkaar iets afspreekt, moet je het ook wel uitvoeren.” Ze blijft erbij dat het raadgevend referendum niet bracht wat er van werd verwacht. „Het was een instrument dat niet goed werkte. Het probleem zat echt in het raadgevende karakter. Het was niet bindend. Ik denk dat dat de reden was.”