Nieuws/Binnenland
2283087
Binnenland

Wiebes: ’Burger niet opzadelen met hoge kosten’

DEN HAAG - De overgang naar een CO2-neutrale samenleving mag de burger niet met hoge kosten opzadelen. Dat benadrukte minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bij de presentatie van de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord.

„Als wij gezinnen met hoge rekeningen gaan verrassen, dan gaat het niet lukken”, voorspelt de bewindsman. „Betaalbaarheid en haalbaarheid voor huishoudens” zijn volgens hem van meet af aan speerpunten geweest voor het kabinet.

Wiebes voegde eraan toe dat de rekening per jaar neerkomt op slechts een half procent van de totale omvang van de Nederlandse economie. Aan de zorg bijvoorbeeld wordt 14 procent uitgegeven. „Op consumentenniveau besteden we meer aan rookwaren.”

Nederland is niet ambitieuzer dan andere landen, maar begint wel eerder, zei Wiebes verder. Betrokken partijen krijgen daardoor meer tijd om zich voor te bereiden en kunnen zo een voorsprong nemen. „Wie eerder aan de wedstrijd begint heeft een grotere kans om te winnen”, aldus de minister.

Ook Diederik Samsom, die de gesprekken leidde over de gebouwde omgeving, weersprak verhalen over enorm stijgende energierekeningen. De voorstellen die er nu liggen zijn juist bedoeld om dat te voorkomen.

’Aanschaf dure warmtepomp hoeft niet morgen’

Samsom zei ook dat niet iedereen morgen een dure warmtepomp hoeft aan te schaffen. Per wijk wordt een plan gemaakt en mensen doen er goed aan dat af te wachten. „Dus trek nog niet met een koevoet uw cv-ketel van de muur en ren nog niet naar de Gamma om die laatste rollen glaswol te hamsteren.”

Wiebes prees de inspanningen van de partijen achter het klimaatakkoord. Het kabinet heeft zelf niet actief meegepraat, benadrukte hij. „Wij hebben hier ook geen verstand van.” Hij zei wel al „ordners vol concrete voorstellen” te hebben gezien. Een inhoudelijke reactie geeft het kabinet pas in september.

Ook werkgeversorganisaties stellen dat de rekening niet bij ’de gewone man’ moet komen te liggen. „De Nederlandse regering heeft zichzelf een aantal zeer ambitieuze doelen gesteld in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Milieumaatregelen kunnen alleen maar slagen, als de rekening ervan niet bij de gewone man komt te liggen.” Dat zegt Maurice Limmen, voorzitter van het CNV, in een reactie op het Klimaatakkoord waarvan de hoofdlijnen zijn gepresenteerd.

Limmen: „De overgang naar schone energie moet niet iets worden voor de happy few. Lage en middeninkomens kunnen de lasten die de transitie met zich meebrengt niet opbrengen. Voor een gemiddeld rijtjeshuis kost het naar schatting al 18.000 euro om te verwarmen zonder gas. De koopkracht van mensen moet overeind blijven, dat is onze inzet.”

Volgens de CNV-voorzitter moeten we toe naar een duurzame toekomst, maar gaat dat alleen lukken op basis van breed maatschappelijk draagvlak. „Dat wordt de grote opgave bij dit Klimaatakkoord.”

’Geen verplichting voor woningbezitter’

Vereniging Eigen Huis kan zich daarin vinden. „Het is belagrijk dat de energietransitie niet eenzijdig wordt neergelegd bij woningbezitters en dat de woonlasten gelijk blijven’. „Bovendien moeten mensen zelf de regie kunnen voeren over hun keuzes. Het moet gaan om stimuleren in plaats van verplichten.”

„We zijn een uitgesproken voorstander van het helpen en stimuleren van huiseigenaren bij de verduurzaming van hun woning” , aldus de VEH. Als dat gebeurt met een betrouwbaar stimuleringsbeleid en goede financieringsmogelijkheden zal dat steeds meer mensen over de streep trekken, denkt de vereniging.

„De VEH is daarom tegen dwingende verplichtingen die zorgen voor gevoelens van onrust en het draagvlak voor de verduurzaming ondermijnen”, reageert algemeen directeur Cindy van de Velde.