Nieuws/Buitenland
2283317
Buitenland

Opluchting en euforie

Eindelijk gelukt: redders zingen na succes Thailand

BANGKOK - De succesvolle reddingsoperatie van Thaise voetballers maakt diepe indruk op vrijwilligers, reddingswerkers en inwoners van Thailand. Dinsdag werden de laatste jongens én hun trainer uit de grot gered. Ondanks de dood van een duiker, eerder tijdens de operatie, heerst er een uitgelaten stemming.

Het voetbalteam kwam ongeveer twee weken geleden vast te zitten in het grottenstelsel van Tham Luang, in het uiterste noorden van Thailand. Al snel bleek hoe lastig de reddingsoperatie zou worden: de lange grottengang liep steeds verder onder water door de regen.

Drie dagen werkten vrijwilligers, duikers en militairen aan de mega-operatie. De hele wereld leefde mee. Nu rest euforie en opluchting. „Dit is een belangrijke gebeurtenis in mijn leven”, zei een zichtbaar geëmotioneerde functionaris in het perskantoor van de provincie Chiang Rai. „Op sommige momenten heb ik gehuild.” Op de Thaise televisie zijn beelden te zien van reddingwerkers die klappen en zingen na het blije nieuws:

Ondertussen worden de jongens goed verzorgd. Terwijl het ministerie wilde zorgen voor een uitgemeten maaltijd met precies de juiste voedingsstoffen, vroegen de jongens om chocoladepasta. „We zagen daar geen kwaad in, en hebben het gegeven”, vertelde de Thaise minister aan lokale journalisten.

In heel Thailand is opgetogen gereageerd op de redding van de voetballertjes. Auto’s reden claxonnerend door de straten in de stad Chiang Rai en op andere plaatsen. Gebruikers van sociale media gebruikten hashtags als #Heroes om de reddingswerkers te prijzen.

Lees hieronder alles terug over de reddingsoperatie: