Nieuws/Buitenland
228415933
Buitenland

Terugkeer in april

Chinese raket met drie ruimtevaarders richting station geschoten

De lancering in het noordwesten van China vrijdag.

De lancering in het noordwesten van China vrijdag.

BEIJING - De Chinese raket Shenzhou-13 met drie ruimtevaarders aan boord is succesvol gelanceerd richting het ruimtestation Tiangong, Chinees voor Hemels Paleis. Zhai Zhigang, Wang Yaping en Ye Guangfu zijn vrijdag om 18.23 uur (00.23 uur lokale tijd) opgestegen.

De lancering in het noordwesten van China vrijdag.

De lancering in het noordwesten van China vrijdag.

De drie taikonauten, zoals Chinese ruimtevaarders worden genoemd, waren te zien door middel van een camera in de cockpit. Ze leken rustig tijdens de lancering, ondanks de hoge G-kracht. Aan de buitenkant van de Shenzhou-13 was ook een camera geplaatst, waarop de lancering goed te zien was. De Chinese vicepremier Han Zheng was aanwezig bij de lancering.

De drie ruimtevaarders keren in april volgend jaar terug op aarde. Zij gaan tot dan werk verrichten aan het Chinese ruimtestation. Het Hemels Paleis bestaat nu uit een buis van 16 meter lang en 4 meter breed. Volgend jaar worden nog twee onderdelen naar het ruimtestation gestuurd. Die heten Wentian (zoektocht naar de hemel) en Mengtian (dromen van de hemel).

In juni gingen de eerste drie Chinese ruimtevaarders naar het station. Zij voerden enkele ruimtewandelingen uit, onder meer om een robotarm aan de buitenkant van het complex te installeren. In september keerden de bemanningsleden terug op aarde.

Mars

China is bijzonder ambitieus. Het land bracht in 2003 voor het eerst iemand naar de ruimte. Het was het derde land dat hierin slaagde, na de Sovjet-Unie/Rusland en de Verenigde Staten. Het land zette eerder dit jaar met succes een onbemand karretje op Mars. In 2019 landde China, als eerste, op de achterkant van de maan. Andere landen doen zulke projecten het liefst samen met anderen, maar China werkt bij voorkeur op eigen houtje.