Nieuws/Buitenland
2284501
Buitenland

Ook dodelijk slachtoffer, identiteit onbekend

NL’ers gewond bij crash historisch toestel Aviodrome

Dit toestel zou binnenkort naar Aviodrome komen.

Dit toestel zou binnenkort naar Aviodrome komen.

PRETORIA - De Convair 340, een historisch vliegtuig dat door het Nederlandse Aviodrome is aangekocht, is dinsdag neergestort nabij het Zuid-Afrikaanse Pretoria tijdens een testvlucht. Daarbij is één dode gevallen, meldt hulpverleningsdienst ER24. Drie Nederlandse medewerkers van Aviodrome, technici, zaten in het toestel en zijn lichtgewond geraakt, zo bevestigt een woordvoerster van het themapark.

Dit toestel zou binnenkort naar Aviodrome komen.

Dit toestel zou binnenkort naar Aviodrome komen.

Luchtvaartmuseum Aviodrome, dat sinds kort eigenaar van het toestel is, laat weten dat de medewerkers van het Aviodrome voor controle naar het ziekenhuis zijn gebracht. Aan boord waren volgens de woordvoerder negen mensen. Behalve de drie Nederlanders waren dat twee Australische piloten en Zuid-Afrikaanse technici.

Crash

Het vliegtuig crashte volgens Zuid-Afrikaanse media vlakbij Wonderboom Airport, in de buurt van Pretoria. Het toestel zou een gebouw hebben geraakt en in brand zijn gevlogen. Zeker één persoon kwam om het leven. Ook raakten volgens een hulpverleningsdienst ongeveer 20 mensen gewond. Wie het dodelijke slachtoffer is, is nog niet bekend. De nationaliteit van het slachtoffer ook niet.

Over de oorzaak van het vliegtuigongeval is nog niets bekend. News24 toonde videobeelden die de momenten voor de crash lijken te tonen. Te zien is hoe al bij het opstijgen rook uit het toestel komt. Die verdwijnt vervolgens uit beeld.

’Ontzettend geschrokken’

Over enkele dagen zou het vliegtuig, met verschillende tussenstops, naar Nederland worden gevlogen om het in Lelystad tentoon te stellen. Aviodrome is „ontzettend geschrokken”. Uiteraard vindt nog uitgebreid onderzoek plaats.”

Onder het bericht uiten veel mensen hun ongeloof. „Jeetje wat een nieuws. Sterkte voor iedereen!”, schrijft iemand. En: „Wat een ontzettend triest nieuws. Ik wens jullie heel veel sterkte toe en we duimen voor de mensen aan boord!”

Medeleven

Ook Martinair betuigt zijn medeleven aan de bemanning, passagiers en betrokkenen van de vliegtuigcrash met een historisch Convair-toestel in Zuid-Afrika. KLM, de moedermaatschappij van Martinair, benadrukt wel dat het niet gaat om een toestel van Martinair. Het vliegtuig is wel beschilderd met de originele Martin’s Air Charter-kleuren.

Historisch toestel

Rond 12 juli zou het vliegtuig starten met de vlucht vanuit Zuid-Afrika. Aangezien de Convair geschikt is voor voornamelijk korte en middellange afstanden zouden er op weg naar Nederland diverse tussenstops zijn.

De route was gepland vanuit Zuid-Afrika via Zambia, Oeganda, Soedan, Egypte, Kroatië en Oostenrijk naar Lelystad. Een ervaren crew met Australische piloten zou het toestel bemannen.