Nieuws/Binnenland
2284980
Binnenland

VMBO-bons Postema stopt als PvdA-baas senaat

André Postema

André Postema

Den Haag - Met zeer lange tanden legt PvdA-senator en VMBO-bons André Postema zijn functie als fractievoorzitter in de Eerste Kamer neer. Eigenlijk vond hij zelf dat hij prima aan kon blijven, maar na reuring ook binnen zijn eigen partij over gepruts met VMBO-examens heeft hij toch besloten om die rol op te geven. Vreemd genoeg blijft hij wel gewoon senator.

André Postema

André Postema

André Postema raakte in opspraak vanwege zijn aandeel in het debacle met eindexamens op het VMBO Maastricht. Meer dan 350 leerlingen dachten op te mogen voor hun eindexamen, maar hun school had verzuimd om talloze lessen te geven en examenregels werden met voeten getreden. Met man en macht wordt nu geprobeerd om de gedupeerde leerlingen alsnog hun examenpapiertje te laten halen.

Postema is als bestuurder eindverantwoordelijk voor de VMBO-misère in Maastricht. De PvdA’er wilde tot voor kort echter van geen opstappen weten. Hij liet via zijn woordvoerder weten juist de ’in de woelige baren’ de ’kapitein op het schip’ te willen zijn. Hij verdient met zijn VMBO-job één euro minder dan de Balkenende-norm.

Blunder Ploumen

Zijn eigen partij zat echter behoorlijk met de kwestie in de maag. Het werd er niet beter op toen Kamerlid Lilianne Ploumen blunderde door een WhatsApp-berichtje aan fractieleider Lodewijk Asscher per ongeluk op straat te gooien. In het berichtje liet ze weten dat ze wilde dat Postema na een belletje van Asscher bekend zou maken dat hij de wijk zou nemen. In plaats van een gewoon app’je maakte ze er echter een statusbericht van. Zo’n bericht is voor iedereen zichtbaar die de telefoongegevens van Ploumen heeft. Het werd opgepikt door een journalist en openbaar gemaakt.

Ook na de WhatsApp-blunder leek Postema eerst nog onbewogen te zijn en volledig aan te zullen blijven. Inmiddels is hij bereid te stoppen als voorman van de PvdA in de Eerste Kamer, maar niet als senator, een tamelijk vreemde stijlfiguur,

In een persverklaring geeft hij te kennen dat hij geen verband ziet tussen zijn controlerende rol als schoolbestuurder van de VMBO-school en zijn controlerende rol in de Eerste Kamer op de politiek. „Ik ben van mening dat die relatie er niet is.”

’Functie ter discussie’

Wel ervaart hij dat zijn functie als fractievoorzitter ’momenteel ter discussie staat’, ’ook in de fractie.’ „Ik betreur dit. Het is echter ook aan de fractievoorzitter om te voorkomen dat we als fractie in een patstelling of zelfs onderling conflict geraken. Ik heb daarom vandaag besloten mijn fractievoorzitterschap per direct neer te leggen.”

De voorganger van Postema in de Eerste Kamer, Marleen Barth, liep ook al averij op. Haar positie werd onhoudbaar nadat bekend werd dat ze een strandvakantie op de Malediven verkoos boven het belangrijke en zeer gevoelige debat over orgaandonatie.