Nieuws/Binnenland
2285780
Binnenland

Rekening van honderden euro’s gaat naar universiteiten

Selectietoets gratis

Minister Van Engelshoven.

Minister Van Engelshoven.

Den Haag - Studenten hoeven niet langer peperdure selectietoetsen te betalen. De rekening voor zulke toetsen, die soms geëist worden voor master-opleidingen, ploft voortaan bij de universiteiten neer.

Minister Van Engelshoven.

Minister Van Engelshoven.

Een deal daarover is op handen, melden bronnen aan De Telegraaf. Minister van Engelshoven (Onderwijs) komt er naar verwachting binnenkort mee naar buiten.

Handhaving

De selectietoetsen kunnen studenten die willen doorstromen naar een master hard in de portemonnee raken. Vaak kosten ze wel 200 tot 300 euro. Eigenlijk waren ze al verboden, maar meerdere instellingen hadden er lak aan. Daar komt nu echt een einde aan, wordt door ingewijden gemeld. Van Engelshoven belooft dat ze erop gaat handhaven.

Officieel moeten er nog handtekeningen worden gezet, maar het idee is dat de nieuwe regels vanaf het studiejaar 2019-2020 van kracht worden. Het betekent dat studenten die zich aankomend jaar aanmelden er al recht op hebben.

’Ontzettend blij’

Geertje Hulzebos, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond is ’ontzettend blij’ met de gratis selectietoetsen. „Een financiële drempel om je aan te melden voor een master wordt zo weggenomen, vooral voor studenten met minder geld. Als universiteiten zo nodig moeten selecteren, moeten ze daar ook zelf voor betalen.”

Deze week werd eveneens bekend dat ook mbo’ers niet meer zo diep in de buidel hoeven te tasten. Materialen die ze voor hun opleiding krijgen, zoals koksmessen en kappersscharen, krijgen ze voortaan in bruikleen van de school.