2285799
Buitenland

NAVO-landen bijeen in Brussel: Trump blikvanger

Donald Trump reist af naar Brussel.

Donald Trump reist af naar Brussel.

BRUSSEL - De leiders van de 29 NAVO-landen komen woensdag samen in Brussel voor een tweedaagse top. Blikvanger is Donald Trump, die naar verwachting wederom zal hameren op hogere defensie-uitgaven. Bij de Europese bondgenoten heerst veel onzekerheid over de opstelling van de Amerikaanse president.

Donald Trump reist af naar Brussel.

Donald Trump reist af naar Brussel.

De eerste leiders worden in de ochtend verwacht op het nieuwe hoofdkwartier. Ze worden om 13.15 uur begroet door NAVO-topman Jens Stoltenberg, waarna een groepsfoto wordt gemaakt, gevolgd door de openingsceremonie.

De eerste en belangrijkste werksessie begint om 14.30 uur. De leiders zullen instemmen met versnelling van het militaire reactievermogen, verhoging van de paraatheid van de troepen en het bevorderen van een ‘militaire snelweg’ door Europa. Twee nieuwe commandocentra in de VS en Duitsland krijgen groen licht.

Het gezelschap beweegt zich 's avonds naar de Europese wijk, waar ze dineren in een museum in het Jubelpark. Rusland is dan een belangrijk gespreksonderwerp. De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken hebben daar aparte werkdiners.

Donderdag gaat de top verder met bijeenkomsten met de presidenten van de partnerlanden Georgië en Oekraïne. Die zijn nog niet klaar om te beginnen met toetredingsonderhandelingen, maar Macedonië krijgt daar wel zicht op.

De laatste werksessie gaat over de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan. De afsluitende persconferentie staat gepland voor 12.45 uur.

Namens Nederland zijn premier Rutte en de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) aanwezig.