Nieuws/Buitenland
2286583
Buitenland

Levenslang voor Beate Zschäpe

Lachende ’neonazi-bruid’ hoort vonnis onbewogen aan

MÜNCHEN - Lachend komt neonazi-terroriste Beate Zschäpe de volgepropte rechtszaal binnen. Gooit haar haren uitdagend naar achteren voor fotografen en cameralieden. Alsof ze een begeerd model is en geen tienvoudig moordenaar, die hielp bij aanslagen met spijkerbommen en vijftien bankovervallen.

Ogenschijnlijk onbewogen hoort ze het urenlange vonnis van de rechter aan. Levenslang, na een mammoetproces van vijf jaar. Zschäpe en haar vier kompanen hielpen mee met de grootste extreem-rechtse moordserie sinds 1945.

Ze speelde de brave Oost-Duitse huisvrouw, terwijl ze met twee neonazi’s het bed in Chemnitz en Zwickau deelde. Samen vormden ze, zo rechter Götzl, de terreurbende National-Sozialistische Untergrund.

Deze NSU dook in 1998 onder, verzamelde wapens en explosieven. „Schijnbaar willekeurig werden negen migranten uit racistische motieven vermoord”, zegt Götzl met zachte stem. Het waren Turkse en ook een Griekse ondernemers in heel Duitsland, waar men over döner-moorden spreekt. Enkelen verkochten kebab, anderen bloemen, groente of hadden een kiosk.

Beate Zschäpe

Beate Zschäpe

Verder werd twee wachtende agenten in Heilbronn koudbloedig in het hoofd geschoten. Een overleed er. Bij veel plekken waren informanten van de geheime dienst in de buurt. Advocaat Sebastian Scharmer: „Er werd door de Verfassungsschutz 200.000 D-Mark aan extreem-rechtse helpers voor waardeloze informatie gegeven.” Zo financierde de Duitse staat moordende neonazi’s.

Alhoewel Heinz Fromm, de baas van de geheime dienst, moest aftreden, zijn er voor de nabestaanden nog vele open vragen. „Wij zijn teleurgesteld”, zegt Abdulkerim Simsek, die zijn vader verloor. De geheime dossiers werden echter door de papiersnipperaar gehaald of blijven 120 jaar achter slot en grendel.

Dan schreeuwt een man wanhopige kreten in het Turks door de rechtszaal. Het is de vader van Halit Yozgat, wiens zoon door de NSU in Kassel in zijn internet-café werd geliquideerd. Hij had zijn moordenaars nooit eerder ontmoet.