Nieuws/Binnenland
2286985
Binnenland

Auto’s bij CBS-gebouw onder stof en zand

Gek van sloopgruis

Ondernemers in de buurt worden gek van de vieze auto’s.

Ondernemers in de buurt worden gek van de vieze auto’s.

VOORBURG - De rigoureuze sloop van het Voorburgse CBS-gebouw drijft omwonenden en ondernemers tot steeds grotere wanhoop.

Ondernemers in de buurt worden gek van de vieze auto’s.

Ondernemers in de buurt worden gek van de vieze auto’s.

Volgens gedupeerden, die zeggen dagelijks met grote hoeveelheden neerdalend puin, gruis en zand te worden geconfronteerd, houdt de sloper zich niet aan de regels. De sloper zelf ontkent.

Stofscherm

De al maanden durende operatie bij het grootste Nederlandse kantoorgebouw van het land, houdt het buurtje, waar veel autobedrijven zitten, stevig in de greep. Ondernemers zijn er klaar mee nu er nog altijd ’geen stofschermen, stortkokers of regengordijnen zijn geplaatst’.

Verschrikkelijk

„Een beetje stof is niet erg, maar dit is in een woord verschrikkelijk”, zegt Rob Trouwborst van het gelijknamige installatiebedrijf. „De sloper had beloofd het puin aan de kant van het park af te voeren in plaats van voor onze ogen. Aan het scheiden van puin wordt ook niet gedaan. Ramen worden gewoon met de rest van het puin naar beneden gegooid en versplinteren in duizenden stukjes”. Bij het installatiebedrijf zitten de ramen al maanden potdicht.

Volgens de sloper zijn er wel degelijk maatregelen genomen. „We hebben sproeikanonnen ingezet en er wordt duurzaam gesloopt, waarbij in geen geval ramen naar beneden worden gegooid”, zegt projectleider Richard Vermeulen van VSM Sloopwerken BV.

„Wel droogt het puin met deze temperaturen snel op. We hebben aangeboden autohoezen te bestellen voor de automobielbedrijven, maar die vonden de kwaliteit niet goed.” Volgens Vermeulen is het stof en zand te wijten aan de vele werkzaamheden de afgelopen tijd van waterleiding- en kabelbedrijven.

Inmiddels is na extra onderzoek bekend dat er op de bouwplaats geen asbest is gevonden. Wel laat burgemeester Klaas Tigelaar van Leidschendam-Voorburg via een woordvoerder weten dat de gemeente ’in overleg blijft met de sloper om de overlast zoveel mogelijk te beperken’.