Nieuws/Binnenland
2287447
Binnenland

School blundert: iedereen cum laude geslaagd

HAAKSBERGEN - Het Assink lyceum, een middelbare school met diverse vestigingen in Overijssel, heeft flink geblunderd met het uitgeven van de diploma’s. Het overgrote deel van de leerlingen bleek opeens cum laude geslaagd, zelfs degenen die met ’de hakken over de sloot’ hun papiertje hadden gehaald.

De schoolleiding gaat inmiddels diep door het stof voor de administratieve fout en laat in een verklaring weten dat dit per ongeluk is gebeurd. Op alle diploma’s stond de zin ’Het judicium cum laude is toegekend op grond van artikel 52a van het Eindexamenbesluit VO’. „Er is een bepaald sjabloon gebruikt voor alle diploma’s, ook bij degenen die niet cum laude geslaagd waren. Dat ene zinnetje is overal blijven staan”, verklaart schoolbestuurder Jozef Geurtzen. Dat laatste had alleen bij de leerlingen die echt cum laude waren geslaagd, ofwel een gemiddeld eindcijfer van 8 of hoger hebben, op het schooldiploma gemogen.

De school had dit jaar ruim 600 examenkandidaten en roept nu 570 leerlingen terug die hun zuurverdiende papiertje mogen omruilen. Na overleg met de onderwijsinspectie wordt er een moment georganiseerd waarop het ’oude’ diploma kan worden ingeleverd en het nieuwe diploma wordt uitgereikt. Dat zal vermoedelijk rond het begin van de zomervakantie gebeuren.

De betreffende diploma’s waarover de ophef is ontstaan, zijn vorige week uitgedeeld. Geurtzen: „Deze zijn gewoon rechtsgeldig, maar er kan uit opgemaakt worden dat iemand cum laude geslaagd is - al dan niet terecht. Om duidelijkheid te verschaffen is samen met de inspectie besloten de diploma’s om te ruilen.” Een oplettende ouder nam vervolgens contact met de school op, waarna het balletje is komen te rollen.