Nieuws/Binnenland
2288235
Binnenland

Waakhond waarschuwt voor jihadisten-rapport geheime dienst

DEN HAAG - De waakhond van de Nederlandse geheime dienst AIVD waarschuwt voor het gebruik van een AIVD-rapport door rechtbanken. Dat rapport over jihadisten (moslimstrijders) is op een aantal punten onzorgvuldig, aldus de toezichthouder.

Deze Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) wees eerder al op die tekortkomingen. Maar toen wist de CTIVD nog niet dat de AIVD-publicatie al in rechtszaken tegen uitgereisde jihadisten is gebruikt.

De CTIVD heeft betrokken instanties nu gewezen op de onzorgvuldigheden. Want de AIVD stelt bijvoorbeeld ten onrechte dat het werven van anderen een „cruciaal onderdeel” is in het leven van een vrouw die naar het territorium van het radicaal-islamitische IS (ook ISIS genoemd) is vertrokken.

De CTIVD contacteerde onder meer de Raad voor de Rechtspraak, de Nederlandse Orde van Advocaten en de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland.

Leven Bij ISIS, De Mythe Ontrafeld

De waakhond stelde de fouten vast in de openbare AIVD-publicatie Leven Bij ISIS, De Mythe Ontrafeld. Het rapport van begin 2016 geeft informatie over personen die vanuit Nederland sinds 2014 naar IS-gebied zijn uitgereisd.

Uit CTIVD-onderzoek blijkt dat het rapport is aangescherpt op verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV), zodat uitreizigers „zich niet kunnen beroepen op onwetendheid over de situatie ter plaatse.” Pas na aandringen van de NCTV werd de conclusie opgenomen dat degene die naar IS afreist „willens en wetens” de keuze maakt om zich bij een terroristische groepering aan te sluiten.

Volgens de AIVD is het rapport wel accuraat. Na de kritiek van de CTIVD heeft de geheime dienst de aanbevelingen opgevolgd. Op de website wordt er inmiddels op gewezen dat open publicaties een algemeen beeld schetsen, dat niet op ieder individu van toepassing is, aldus een woordvoerder. De CTIVD contacteerde de Raad voor de rechtspraak, de Nederlandse Orde van Advocaten en de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland.

"Dit toont aan hoe belangrijk het toezicht is op veiligheidsdiensten als de AIVD"

De Raad voor de rechtspraak kan nog niet reageren. „De Raad voor de rechtspraak heeft de brief woensdag ontvangen en onder de aandacht gebracht van de strafrechters. De Raad voor de rechtspraak kan niet op de beoordeling van een rechter van dergelijke informatie in een concrete zaak ingaan.” De Nederlandse Orde van Advocaten stelt in een reactie: „Dit toont aan hoe belangrijk het toezicht is op veiligheidsdiensten als de AIVD. Het belang van de waarborgen op de toch al ruime bevoegdheden van deze veiligheidsdiensten wordt hiermee aangetoond.”