Nieuws/Buitenland
2288395
Buitenland

Rotjes verward met geweerschoten

Paniek en gewonden bij ’aanslag’ in Nice tijdens kwartfinale WK

Nice - Zeker dertig mensen zijn woensdagavond in de Franse stad Nice gewond geraakt tijdens de kwartfinale van het WK tussen Frankrijk en België. Tientallen mensen sloegen op de vlucht toen er knallen te horen waren. De geluiden bleken echter afkomstig van rotjes die middenin de massa werden afgestoken.

Twee jaar geleden kwamen er bij een terreuraanslag in Nice 86 mensen om het leven toen een vrachtwagen de boulevard op reed. Met die aanval nog vers in het geheugen van de inwoners, zetten honderden de mensen het op een lopen toen er knallen te horen waren.

De paniek brak vlak voor het fluitsignaal uit. Vermoedelijk zo’n duizend voetbalfans, die zich hadden verzameld op een plein in de stad, probeerden zo snel mogelijk weg te komen. In alle onrust werden talloze mensen overlopen.

Enkele minuten later, toen de ravage al enorm was, werd duidelijk dat er geen gevaar was: de knallen bleken veroorzaakt te zijn door rotjes, die een ’voetbalfan’ midden op het plein had afgestoken om de winst van de Fransen te ’vieren’. Inmiddels waren de hulpdiensten massaal uitgerukt. Zes ambulances en vijftig brandweermannen kwamen ter plaatse. De gewonden, die veelal schaafwonden of sneeën hadden opgelopen, zijn ter plekke behandeld.

Ooggetuige Stephane, die op een terras in de buurt zat, vertelt aan Franse media hoe hij plotseling honderden mensen zijn kant op zag rennen. „Ze zagen er doodsbang uit.”