Nieuws/Buitenland
2288417
Buitenland

Ouders weigeren medische hulp voor stervende baby door geloof

Salam - Sarah en Travis Mitchel uit de Amerikaanse staat Oregon zijn veroordeeld tot zes jaar cel voor het weigeren van medische hulp voor hun te vroeg geboren dochtertje. Het meisje, één van een tweeling, is als gevolg daarvan overleden.

Sarah beviel maart 2017 van twee dochters, Ginnifer en Evelyn. De tweeling kwam zeven weken te vroeg ter wereld. Naast haar man Travis, waren zo’n 60 aanhangers van de Christ Church aanwezig bij de bevalling. Volgers van deze stroming geloven niet in de medische zorg, maar in heling door geloof.

Handoplegging

Na de bevalling hadden allebei de meisjes last van ademhalingsproblemen. Vooral Ginnifer had het heel erg zwaar. De leden van de kerk deden aan handoplegging en smeerden het meisje in met medicinale olie, maar het enige wat Ginnifer nodig had was goede medische zorg. Dat meldden Amerikaanse media.

Toen het meisje steeds bleker werd en steeds minder zuurstof kreeg, bleven leden van de kerk alleen maar bidden. Geen van de aanwezigen heeft het alarmnummer gebeld. Het pasgeboren meisje overleed thuis, zo’n vier uur na haar geboorte.

Travis hield zijn dochter vast terwijl zij haar laatste adem uitblies „Ik wist dat ze dood was toen ze stopte met huilen”, zei hij tijdens de rechtszaak.

Politie

Lijkschouwer Eric Tonsfeldt werd op de hoogte gesteld van de vroege dood van het meisje. Bij aankomst bij het huis, schakelde hij de politie in toen bleek dat geen van de aanwezigen van plan was om het andere meisje naar het ziekenhuis te brengen.

Het stel is schuldig gevonden aan mishandeling en moord door nalatigheid.