Nieuws/Binnenland
2288772
Binnenland

‘Verklaring over liquidatie Kok’

Martin Kok

Martin Kok

SCHIPHOL - Een Nederlandse crimineel die vastzit in Marokko, heeft volgens het Openbaar Ministerie een belastende verklaring afgelegd in het onderzoek naar de liquidatie van misdaadblogger Martin Kok in december 2016. Hij heeft iets gezegd over de rol van de verdachte van de moord, Ashraf B. (25).

Martin Kok

Martin Kok

Dat heeft het OM woensdagmiddag in de zwaar beveiligde rechtbank van Schiphol meegedeeld in een pro-formazitting rond de moord op Kok. Ashraf B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord en een eerdere poging daartoe in Amsterdam op dezelfde dag,

’Vergismoord’

De man die de verklaring aflegde is Anouar B. B. wordt in Nederland verdacht van het plaatsen van een bom onder de auto van Kok. Hij werd in Marokko opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de ’vergismoord’ op de zoon van een rechter eind vorig jaar. Het daadwerkelijke doelwit was een Nederlands-Marokkaanse crimineel. Er werden toen meerdere Nederlandse verdachten opgepakt. Een deel zit nog vast.

De advocaat van Ashraf B., Guy Weski, zei er in de rechtbank rekening mee te houden dat Anouar B. in Marokko de verklaring onder zware druk heeft afgelegd. De Marokkaanse politie zou bij verhoren ontoelaatbare methoden gebruiken. Hij wil mensen van politie en justitie uit Nederland die in Marokko waren, horen als getuige. Ook een tolk en Anouar B. wil hij horen. De advocaat van Anouar B., Louis de Leon, zegt zich ter herkennen in de vermeende druk. „Mijn cliënt zou tijdens zo’n verhoor zelfs bekennen dat hij Napoleon heeft vermoord.”

Onderzoek

Het OM is nog volop bezig met het onderzoek naar de moord op Kok. Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is er nog niet. Een tweede verdachte, Zakaria A. (25) uit Utrecht, zou woensdag eveneens voor de rechter verschijnen, maar het OM trok de dagvaarding tegen hem in. Justitie vindt dat er te weinig bewijs ligt tegen de man, die gezien wordt als de man die Kok doodschoot. Hij blijft nog wel verdachte en zit nog vast vanwege een andere zaak.

Misdaadblogger Martijn Kok werd op 8 december 2016 doodgeschoten op de parkeerplaats van seksclub Bocaccio in Laren, die hij die avond had bezocht. Kok stond schreef op zijn site Vlinderscrime veel over de ’Mocro-maffia’.

De moord op Kok is een van de liquidaties die wordt genoemd op de ‘moordlijst’ die eerder dit jaar werd verspreid. Op de lijst, die vermoedelijke uit het criminele circuit komt en waarop volgens justitie veel interessante zaken staan, worden onderwereldmoorden genoemd die worden toegeschreven aan de nu wereldwijd gezochte Ridouan Taghi. Taghi wordt door het OM als opdrachtgever verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden.