Nieuws/Buitenland
2288898
Buitenland

’De operatie die de wereld nooit vergeet’

VIDEO: Thaise marine verspreidt eerste beelden reddingsoperatie voetballertjes

Bangkok - De Thaise marine heeft woensdag via Facebook de eerste beelden verspreid waarop te zien is hoe de Thaise voetballers bevrijd worden uit de ondergelopen grot in het grottenstelsel van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. De Thai Navy Seals, die de operatie uitvoerden, schrijven bij het bericht op Facebook: „De operatie die de wereld nooit vergeet.”

Reddingswerkers slaagden er na drie dagen in alle twaalf jongens en de coach uit een ondergelopen grot te bevrijden. De zenuwslopende operatie werd dinsdag afgerond. De groep kwam ongeveer twee weken geleden vast te zitten in de grot. Door hevige regenval was de ingang geblokkeerd geraakt. Het duurde dagen voordat reddingswerkers hen vonden. Met een moeizame reddingsactie werden ze uit de grot gehaald.

De jongens en de coach maken het goed. ,,Ze zijn allemaal in goede lichamelijke gezondheid en hebben geen koorts of ernstige infecties. Slechts drie hebben een lichte longontsteking'', meldde een van de artsen die de jongens begeleid.

Het scheelde overigens niet veel of de reddingsoperatie rond de Thaise grotjongens was op een tragedie uitgelopen. Twee uur nadat de laatste Thaise grotjongen was bevrijd, begaven de waterpompen bij het Tham Luang-grottenstelsel het. Zo’n honderd reddingswerkers die nog in de grot aanwezig waren, moesten vluchten voor het snel stijgende water.

Op sociale media gaat ondertussen een foto van een paar reddingswerkers viraal. Vier dappere mannen die na de laatste voetballer de grot uitkwamen, poseerden dinsdag voor nu al iconische foto. Met de duimen omhoog en gehuld in duikpakken, kan het kiekje rekenen duizenden reacties van mensen die de Thai prijzen om hun moed.