Nieuws/Binnenland
2289834
Binnenland

’Grazers in Oostvaardersplassen niet nodig’

LELYSTAD - Het is niet noodzakelijk dat er grote grazers in de Oostvaardersplassen (OVP) rondlopen. Het gebied is een Europees vogelbeschermingsreservaat en kan zonder edelherten, runderen en paarden. Schapen, ganzen en machines maaien ook gras, aldus de politiek. Een meerderheid van de politieke partijen in Flevoland overweegt daarom om alle grazers uit het natuurgebied weg te halen.

Flevoland zal wetenschappers laten onderzoeken of de grazers noodzakelijk zijn, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra woensdag tijdens een provinciaal debat over het toekomstig beheer van de OVP. Hij sluit niet uit dat minstens een soort, waarschijnlijk de runderen, op termijn zal verdwijnen.

’Kan je niet zomaar opbreken’

Hofstra ziet geen kans om alle grote grazers nog dit jaar uit het gebied te halen, zoals sommige politici willen. „De dieren maken deel uit van het ecosysteem. Dat kan je niet zomaar opbreken.”

Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) heeft geadviseerd over nieuw beleid voor het gebied. De commissie raadde onder andere aan om bijna 1000 edelherten af te schieten en ruim 150 paarden te laten verhuizen. Daarna mogen er nooit meer dan 1500 dieren in het gebied rondlopen.

’Waarschijnlijk geen andere oplossing’

Volgens Hofstra is er voor de paarden elders in Europa een plek. De provincie wil liever geen honderden herten afschieten, maar zeer waarschijnlijk is er geen andere oplossing. Flevoland gaat deskundigen om advies vragen over de manier van afschieten. Gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer zou ook een plan hebben.

Verschillende partijen hebben grote twijfels over de juridische haalbaarheid van nieuwe plannen, aangezien de rechter het huidige beleid in de OVP al meermalen heeft goedgekeurd. Procedures kunnen voor grote vertraging gaan zorgen. Alle partijen willen voorkomen dat het gebied komende winter opnieuw verandert in een „kale vlakte vol kadavers”, zoals het CDA het uitdrukte.