Nieuws/Binnenland
2290020
Binnenland

Zeer grote brand Nunspeet: 300 mensen geëvacueerd

NUNSPEET - Bij een grote brand in een opslag met elektrische fietsen zijn giftige stoffen vrijgekomen. Hoewel de brand al begin van de avond onder controle was, is later alsnog besloten twee straten met 120 woningen deels te ontruimen vanwege de enorme rookontwikkeling. De ongeveer driehonderd bewoners is gevraagd naar familie te gaan en ook is een sporthal geopend waar het Rode Kruis klaarstaat voor opvang. Daar zaten om 23.00 uur ongeveer twintig mensen.

De brand woedde aan de Hullerweg in een opslag van Stella Fietsen, waar 3000 fietsen met accu stonden en ook 6000 accu's lagen. De accu's worden met speciale kranen in bakken geplaatst en voorzichtig afgevoerd. Omdat dat nog enkele uren gaat duren, kunnen bewoners die uit hun huizen zijn vertrokken nog niet terug, meldde de veiligheidsregio rond 23.00 uur.

Metingen toonden schadelijke stoffen aan, maar er wordt nog onderzocht welke precies en in welke hoeveelheden. De brandweer benadrukte dat kortdurende blootstelling eraan niet schadelijk is, maar langdurige wel. De rook en stank trokken over de woonwijk en veroorzaakten bij enkele tientallen mensen prikkende ogen en slijmvliezen. Dat in combinatie met de verbrande accu's leidde tot het besluit om de huizen te ontruimen.

Al vrij snel na het uitbreken waarschuwden de hulpdiensten iedereen binnen te blijven en ramen en deuren dicht te doen. Woensdagavond laat wordt bekeken of de bewoners weer terug naar huis kunnen. De rookontwikkeling werd later op de avond al fors minder. Burgemeester Breunis van de Weerd bezocht de plek van de brand.