Nieuws/Binnenland
2291058
Binnenland

Frauderende ambtenaar moet gemeente 3 miljoen betalen

Een van de in beslag genomen auto’s.

Een van de in beslag genomen auto’s.

Amsterdam - Chany R., de oud-wagenparkbeheerder van stadsdeel West en zijn vrouw Rubia Omayra R. moeten de gemeente Amsterdam ruim drie miljoen euro betalen omdat zij de gemeente hebben opgelicht. Dat heeft de rechtbank vorige week beslist.

Een van de in beslag genomen auto’s.

Een van de in beslag genomen auto’s.

Hoewel er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt, heeft de privaatrechter de vordering van de gemeente aan het adres van haar ex-medewerker R. en zijn vrouw toegewezen. R. werkte als wagenparkbeheerder in West. Hij kreeg van de gemeente in 2015 strafontslag toen de zwendel bekend werd.

Uit het vonnis blijkt dat R. en zijn vrouw „hebben samengespannen om een zeer omvangrijk geldbedrag van de gemeente afhandig te maken. Zij hebben daarbij zodanig listige kunstgrepen toegepast dat de fraude lange tijd onopgemerkt is gebleven.”

Duidelijk wordt dat het echtpaar valse facturen heeft opgemaakt die door Chany R. in het betalingssysteem van de gemeente zijn ingevoerd. Het geld werd dan overgeboekt naar de vrouw van R., die een eenmanszaak had. Ook het indienen van valse offertes en facturen bij leasebedrijf Leaseplan leidde tot fraude.

Bij doorzoekingen van de politie bleek bovendien dat er gestolen goederen van de gemeente waren opgeslagen. De gemeente heeft blijkens het vonnis ook recht op de kosten die gemaakt moesten worden voor het leggen van beslag (12.000 euro) en de salariskosten van de advocaat (16.250 euro). Ook werd er een auto in beslag genomen.

Amsterdam kampt al langer met fraudegevallen binnen de eigen organisatie. De gemeente werd daardoor voor miljoenen getild. Een ’anti-fraudeoffensief’ werd ingezet, maar daarover is al lange tijd geen terugkoppeling gegeven aan de raad of buitenwereld. Wel zijn extra maatregelen genomen.