Nieuws/Binnenland
2291245
Binnenland

Extra geld voor strijd tegen onderwereld

ROTTERDAM - Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit om de verweving van onderwereld en bovenwereld aan te pakken. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil vooral de georganiseerde drugscriminaliteit aanpakken.

Met drugslabs en liquidaties van rivalen in gewone woonwijken, door het dumpen van restgif in de natuur en het bedreigen van burgemeesters ondermijnt die de samenleving.

Volgens Grapperhaus worden criminelen steeds slimmer. „Dus heb je ook meer nodig” zegt hij in het AD. Zoals afgesproken bij het aantreden van het kabinet is er eenmalig 100 miljoen euro beschikbaar voor de strijd tegen het oprukken van criminelen in de bovenwereld.

Vanaf volgend jaar komt er jaarlijks ook nog 10 miljoen euro vrij voor hetzelfde doel. Met de eerste van die miljoenen wil de minister ervoor zorgen dat de politie meer kijk krijgt op de criminele netwerken.

Samenwerking

Grapperhaus wil de samenwerking tussen de verschillende partijen verbeteren. „De politie heeft een vermoeden, de belastingdienst weet iets, de fiscale opsporingsdienst. Maar we moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen.”

Het leeuwendeel van het ondermijningsfonds, 85 miljoen, ligt klaar voor plannen uit de regio. De agenten en anderen die de infectie van het vastgoed, de recreatiesector, vervoersbedrijven en notaris- en advocatenkantoren door criminelen bestrijden, weten immers het beste wat er ter plaatse moet gebeuren.

Grapperhaus wijst erop dat het voor burgemeesters verder gemakkelijker wordt om verdachte panden te sluiten. Daarnaast onderzoekt hij of hij nieuwe synthetische drugs kan verbieden.

De onderwereld heeft volgens de minister kunnen oprukken, omdat de politie de afgelopen jaren andere prioriteiten had. „Doordat we andere vormen van criminaliteit hebben aangepakt, hebben we ook een slimmere, betere tegenstander gecreëerd.”