Nieuws
2291295
Nieuws

Brest - Mûr de Bretagne 181 km

Teun en Tour: Brestois als doping

Of wij vandaag in de startplaats Brest de rit gaan volgen naar de Mûr van Bretagne is nog maar de vraag, we moeten om een beslissing te nemen een muntje opgooien. De havenplaats Brest is namelijk een culinaire sneuvelstad, ook voor coureurs.

De eerste dagen van deze Tour hebben ze al een aardige conditie opgebouwd, maar de Pyreneeën en Alpen staan nog op het programma. Vandaag is het een goede gelegenheid om een ‘stevig ondergrondje’ te leggen voor de komende 16 etappes. Ik adviseer Brestois, alle taartenmakers in Brest verkopen deze plaatselijke trots.

Bij gebruik en eventuele dopingcontrole, die volgens Tourdirecteur Prudhomme 700.000 Euro per jaar kost, mogen de renners mijn naam noemen. De taart Brestois bevat slechts 12 eieren, 375 gram boter, dezelfde hoeveelheid meel, 500 gram suiker, 125 gram gepelde amandelen en wordt op smaak gebracht met een glas Curaçao-likeur, dus: „Pas de problème…!”. De overheerlijke Bretonse soep Cotriade, bereid met vissen en schelpdieren van de Bretonse kust gestoofd in Muscadet wijn, staat nog steeds op ons programma, evenals de oesters van Bretagne.

Het restaurant ‘Le M’ van Philippe Le Bigot, is ons als beste etablissement van Brest aangeraden, maar natuurfreaks sturen ons naar het schitterende Parc Régional d’ Amorique waar het peloton vanmiddag passeert. Het heeft kliffen, duinen, moerassen, fietsroutes, veengebieden en 500 kilometer wandelpaden. Voor vogelspotters en liefhebbers van rust en stilte, is dit grote natuurgebied een paradijs. Zo’n Tour volgen blijft keuzes maken.