Nieuws/Buitenland
2292140
Buitenland

Litouwen: meer troepen nodig in Oost-Europa

BRUSSEL - De NAVO moet „natuurlijk” meer troepen in Oost-Europa stationeren, vindt de Litouwse president Dalia Grybauskaite. „Totdat Rusland zijn gedrag verandert”, zei ze bij aankomst op de tweede dag van de NAVO-top in Brussel. Rusland was een belangrijk onderwerp bij het diner dat de leiders de avond ervoor hadden.

In het Baltische land zitten momenten bijna driehonderd Nederlandse militairen in het kader van een vooruitgeschoven NAVO-strijdgroep onder commando van Duitsland. Nederland besloot onlangs de inzet te verlengen tot en met 2020.

In de verklaring die de NAVO-landen woensdag aannamen staat dat Rusland agressieve acties, inclusief het gebruik van geweld om politieke doelen te halen, de Europese en Atlantische veiligheid ondermijnen.

Donald Trump ontmoet zijn Russische ambtgenoot Poetin maandag in Helsinki. Hij herhaalde donderdag dat Duitsland en andere rijke NAVO-landen maar een fractie van de kosten voor de bescherming tegen Rusland betalen en dat hun bijdrage omhoog moet. „De VS betalen tientallen miljarden te veel om Europa te subsidiëren.”