Nieuws/Binnenland
2292276
Binnenland

Marco Kroon opgelucht door besluit OM

AMSTERDAM - Ridder Militaire Willemsorde Marco Kroon is blij dat er een einde is gekomen aan de onzekerheid in zijn zaak. Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops staat nu niks zijn verdere loopbaan bij Defensie in de weg.

De majoor kreeg vanochtend via zijn raadsman te horen dat het Openbaar Ministerie het onderzoek naar een door hem tien jaar na dato gemeld schietincident heeft gestaakt. Er zijn los van Kroon zijn verklaring geen andere bewijzen die het verhaal onderbouwen. Daarom zal de oorlogsheld niet worden vervolgd.

„Het overviel de majoor een beetje dat het onderzoek nog voor de zomer is gestaakt”, zegt de advocaat. Volgens hem is het belangrijkste gevoel bij de ridder op dit moment dat er een einde komt aan een periode van onzekerheid. „De majoor zal nog een gesprek hebben met zijn werkgever, maar verder staat niks een vervolg van zijn loopbaan bij Defensie in de weg.”

Knoops erkent dat door het open einde van het justitieonderzoek er onzekerheid blijft over wat er nu precies is gebeurd in 2007. Zijn cliënt stelt dat hij een man die hem eerder had ontvoerd heeft opgespoord en vervolgens gedood. Dat deed hij door een compleet magazijn op hem leeg te schieten. Justitie heeft uitputtend onderzoek en volgens Knoops iedereen gesproken die bij de missie betrokken was. Niemand heeft volgens het OM Kroon zijn verhaal bevestigd.

„Het is waar dat het daarmee vooral majoor Kroon zijn verhaal blijft”, reageert de raadsman. „Het is wat het is. Tegelijkertijd stelt het OM wel vast dat er op geen enkele manier bewijs voor het plegen van strafbare feiten is. Dus ook niet van het schenden van het staatsgeheim zoals sommige criticasters stelden. Dat oordeel ervaart cliënt als bijzonder prettig.”