Nieuws/Binnenland
2292285
Binnenland

Gebekvecht in de rechtszaal tussen Willem en Astrid

Holleeder hoort zus ’tandenknarsend’ aan

Rechtbanktekening van Willem Holleeder.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder.

AMSTERDAM - „Ik zit hier tandenknarsend mijn mond te houden en tandenknarsend naar de leugens van een advocaat te luisteren. En ik kan u zeggen: het is niet gemakkelijk.” Met een trillende stem van ingehouden woede verzorgde Willem Holleeder donderdag rond het middaguur zelf het slotakkoord van de dertigste zittingsdag in zijn strafproces.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder.

Rechtbanktekening van Willem Holleeder.

De twee uur daarvoor had hij geluisterd naar de getuigenverklaringen van zijn zus Astrid. Hij had zich „voortdurend” moeten inhouden, zei hij toen hij aan het einde kort het woord kreeg.

Volgens ’de Neus’ strooide zijn zus opnieuw kwistig met onwaarheden tijdens het getuigenverhoor door zijn advocaat Sander Janssen, dat voortijdig moest worden afgebroken omdat haar raadsman Willem Jebbink de rest van de dag was verhinderd. Hierdoor keert zij later dit proces nog minimaal een keer terug. Een datum is nog niet bepaald.

Astrid Holleeder wees tijdens de ondervraging opnieuw met de beschuldigende vinger naar haar broer als het gaat om de reeks moorden waarvoor hij terechtstaat. Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, Thomas van der Bijl: ze werden vermoord omdat Willem Holleeder zo besliste. „Hij zag zichzelf als de spin in het web. Hij wilde ze dood hebben en zaken afpakken”, zei ze.

Bekvechten

Eerder op de dag waarschuwde rechtbankvoorzitter Frank Wieland Willem en Astrid Holleeder zich te gedragen, nadat het in eerdere zittingen tot hevige emotionele uitbarstingen was gekomen tussen de twee.

„De vorige keer heb ik u gelaten in het steekspel dat tussen u beiden ontstond, een beetje als een vader die zijn kinderen op de achterbank van de auto laat bekvechten op een lange reis naar Zuid-Europa en denkt: straks schop ik jullie er toch uit. Maar het is niet de bedoeling en we willen het niet meer hebben.”

Willem Holleeder kreeg te horen dat zijn zus als getuige „te gast is bij de rechtbank” en niet in de rede mag worden gevallen. „Als u dat straks toch doet, dan moet ik u echt tot de orde roepen.”

Zijn zus kreeg van Wieland te horen dat „ik u als advocaat altijd respecteerde omdat u de juiste toon en het juiste decorum in acht nam. Ik verzoek u dat als getuige ook te doen.” Zij kreeg vooral te horen dat ze Sander Janssen, raadsman van Willem Holleeder, met meer respect moet bejegenen. „Ik wil ook niet meer hebben dat u de advocaat van uw broer met ’je’ aanspreekt”, aldus Wieland.

Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je terug onderaan dit artikel of via @saskiabelleman .