Nieuws/Buitenland
2292740
Buitenland

’Trump dreigt met opstappen uit NAVO’

Een furieuze president Trump dreigt de VS terug te trekken uit de NAVO als de andere landen niet onmiddellijk de portemonnee trekken.

Dag twee van de top van het bondgenootschap dreigt daardoor volledig te ontsporen.

Vandaag zouden de leiders van de 29 NAVO-landen over onderwerpen als Oekraïne en Georgië spreken, maar NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft na Trumps uitval onmiddellijk een noodsessie belegd met alleen de leden.

Steen des aanstoots is de zogeheten tweeprocentsnorm. Trump vindt dat iedereen daar onmiddellijk aan moet voldoen, terwijl de afspraak is dat de landen daar in 2024 naar moeten zijn toegegroeid.

Volgens bronnen zou Trump woedend zijn geweest over berichten in de internationale media dat de eerste dag van de NAVO-top ’kalm’ was verlopen.

NAVO-landen moeten 2 procent van hun economische rijkdom (bbp) besteden aan hun eigen defensie. Het is niet zo dat NAVO-landen tientallen miljarden landen ’verschuldigd’ zijn aan de VS, zoals Trump vaak lijkt te suggereren. Vorig jaar zei hij nog dat Duitsland zijn land tientallen miljarden verschuldigd was voor de verdediging.

Correspondent Ruud Mikkers is in Brussel. Zijn tweets lees je onderaan dit artikel.