Nieuws/Binnenland
2293470
Binnenland

Boze burgers zetten schop in ’te hoge’ dijk

Inwoners van het dorp Aijen op de dijk.

Inwoners van het dorp Aijen op de dijk.

AIJEN - Boze inwoners van Aijen hebben donderdag de schop gezet in een volgens hen te hoge dijk rond het kleine Noord-Limburgse dorp. Die dijk is volgens hen tot 40 centimeter hoger dan het waterschap zou hebben gecommuniceerd.

Inwoners van het dorp Aijen op de dijk.

Inwoners van het dorp Aijen op de dijk.

Daardoor wordt de inwoners van het dorpje het uitzicht op de Maas ontnomen. De mensen zijn zo kwaad dat ze met een man of twintig de schop in de dijk hebben gestoken.

Enkele inwoners waren eerder procedures begonnen tegen het schap. Toen ze hoorden dat de dijk maar 40 centimeter zou worden opgehoogd en ze dus zicht op de Maas zouden blijven houden, trokken ze hun gang naar de rechter in. Nu blijkt dat de dijken meer dan de afgesproken 40 centimeter zijn opgehoogd, zijn ze woedend.

Een gang naar de rechter is nu niet meer mogelijk. Volgens de boze inwoners heeft het schap willens en wetens mensen fout geïnformeerd om juridische procedures te stoppen.

Belazerd

„Ik heb vorig jaar een huis gekocht vanwege het uitzicht op de Maas”, vertelt inwoner Carlos Grol (66). Hij wantrouwt het verhaal van het waterschap dat de dijk na verloop van tijd iets inklinkt. „Ik voel me nu best wel belazerd.” Laura Prinssen (46) kwam in februari met haar gezin in Aijen wonen. „Vanwege het prachtige uitzicht op de Maas”, zegt ze. „Maar die rivier zie ik niet meer.” Ze vreest voor de waarde van haar huis.

Gewicht

Het waterschap erkent in een reactie dat de dijk tussen de 6 en 32 cm hoger is. Dit verschil met de beoogde hoogte verdwijnt volgens het schap binnen drie jaar door het zakken van de dijk door zogenaamde zetting en klink. Dat betekent dat de dijk door zijn eigen gewicht en door het weer nog zakt. „Het waterschap erkent dat er meer uitleg gegeven had kunnen worden over dit verschil in hoogte en wil dan ook zo snel als mogelijk met de omgeving het gesprek aangaan”, aldus het waterschap in een verklaring.

In Aijen wonen 330 mensen. Het dorp is helemaal door een dijk omringd.