Nieuws/Buitenland
2293505
Buitenland

Puigdemont: grootste leugen is nu ontkracht

SCHLESWIG - De voormalige Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont is tevreden dat Duitsland hem niet zal uitleveren voor rebellie. „Daarmee is de belangrijkste leugen van de staat ontkracht. De Duitse justitie bestrijdt dat bij het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober sprake was rebellie”, schreef de separatistenleider op Twitter.

Het gerechtshof in de deelstaat Sleeswijk-Holstein oordeelde dat Puigdemont alleen aan Spanje kan worden uitgeleverd vanwege verduistering van overheidsgeld. Hij zou belastinggeld in een illegaal referendum over onafhankelijkheid hebben gestoken. De Spaanse justitie wilde hem eigenlijk ook vervolgen voor een zwaarder vergrijp: rebellie.

Puigdemont was na het referendum het land ontvlucht. De Spaanse autoriteiten arresteerden meerdere separatisten die wel achterbleven. „Elke minuut die onze medestanders in de gevangenis doorbrengen, is een minuut van schaamte en onrechtvaardigheid”, twitterde Puigdemont. „We zullen tot het einde strijden. En we zullen overwinnen.”

De politicus lijkt zich overigens niet neer te leggen bij zijn uitlevering. Bronnen binnen zijn juridische team zeiden tegen de krant El País dat ze van plan zijn naar het Duitse Grondwettelijk Hof te stappen. Ook de Belgische advocaat van Puigdemont zei dat zijn cliënt nog in beroep gaat.