Nieuws/Binnenland
2294036
Binnenland

Rutte houdt hand op de knip

BRUSSEL - Nederland gaat niet onmiddellijk de portemonnee trekken na president Trumps uitbarsting op de NAVO-top in Brussel. Volgens de Amerikaan moeten landen onmiddellijk meer aan hun defensies gaan uitgeven en heeft hij miljardentoezeggingen binnen.

Nederland zal de komende jaren gaan bekijken wat het extra kan doen. Iets waartoe eerder al was besloten. Hoewel er deze kabinetsperiode al extra geld wordt uitgetrokken, zal er nog veel moeten gebeuren om Nederland in 2024 de NAVO-norm van 2 procent van het bbp te laten halen.

Landen spraken in 2014 af om binnen tien jaar toe te groeien naar de 2 procent. Een belofte dat Nederland ook echt op of zelfs boven de 2 procent zal uitkomen doet Rutte niet. Nu schommelt de Nederlandse uitgave aan defensie rond de 1,3 procent. Om de NAVO-doelstelling te halen zal er jaarlijks zeker 6 miljard euro bij moeten.

Rutte noemde Trumps manier van onderhandelen ’robuust’. „Maar het is volledig acceptabel dat je een stevige discussie voert”, vond hij.

Trump gooide op de tweede dag van de NAVO-top op geheel eigen wijze de knuppel in het NAVO-hoenderhok. Partners die de NAVO-norm nog niet halen gaan snel fors meer geld aan hun defensies uitgeven, claimde hij.

Volgens de Republikein gaat het op korte termijn om zeker 33 miljard dollar extra, mogelijk 40 miljard. Hij had in een vergadering met de vuist op tafel geslagen en onmiddellijke actie geëist, niet pas 2 procent van het bbp in 2024. Volgens hem is er nu een keiharde afspraak, geen vage belofte. Op termijn wil hij zelfs naar 4 procent.

Fantastische top

Volgens bronnen had Trump impliciet gedreigd de VS uit de NAVO terug te trekken, uit onvrede over de in zijn ogen ’oneerlijke’ lastenverdeling. Op een persconferentie aan het begin van de middag erkende Trump dat het er ’stevig’ aan toe was gegaan. „Maar het was een fantastische top.” Hij roemde de collegialiteit van het bondgenootschap.

Trump de zakenman was ook meegegaan naar Brussel. De VS zal de anderen gaan ’helpen’ met het besteden van hun miljarden op de defensiemarkt. De VS maakt sowieso van alles het beste vond hij, dus hij ziet hun defensieorders graag tegemoet.

De Franse president Macron herkende zich niet in Trumps woorden. Volgens hem worden bestaande afspraken gewoon nagekomen. Waarschijnlijk is het extra geld dat Trump nu claimt, het bedrag waar landen zich na zijn aantreden al aan gecommitteerd hebben. Wat Nederland deze kabinetsperiode al extra uittrekt, 5 miljard euro over vier jaar verspreid, zit daar bijvoorbeeld ook al bij.