Nieuws/Binnenland
2294355
Binnenland

Droogte verpest ’weidemelk’

Koe nauwelijks nog buiten, kiest eieren voor geld

Archieffoto.

Archieffoto.

WITTEVEEN - De koeien van veehouder Ludo Jansens staan door de droogte nog maximaal enkele uren per dag buiten. Voor lunchtijd druppelen ze allemaal binnen, zegt Jansens, terwijl steeds meer boeren de dieren gedwongen moeten binnenhouden. „Buiten is er niets te vinden.”

Archieffoto.

Archieffoto.

De koeien van Jansens staan ’s nachts binnen. ’s Ochtends worden ze gemolken en daarna leidt de weg naar buiten. „Tussen 05.00 uur en 11.00 uur is iedereen gemolken, maar voor het middaguur staan ze allemaal weer binnen”, aldus Jansens. De koeien hebben vrije keus, maar kunnen buiten nauwelijks eten vinden.

„Het heeft te maken met de hoge temperaturen enerzijds, maar ook het voedselaanbod”, aldus de veehouder. „Er is buiten niets te vinden.” Jansens heeft inmiddels veel gras afgemaaid zodat hij genoeg hooi zou hebben voor de kalveren.

Hij kijkt uit naar de regen, die is aangekondigd voor komende week. „De regen kan niet snel genoeg komen, maar ik twijfel eraan. Pasgeleden keek ik nog op Buienradar.nl. Daar zou het voor 29 juli niet regenen. Ik maak me zorgen.”

Ook andere boeren laten hun koeien gedwongen binnen staan. Boerin Neeke Buren - van Zwol voedert de dieren ’s avonds bij en ook boer Niels Wassenaar, uit Leusden, moest zijn boeren naar binnen halen omdat het gras ’op’ was, zo vertelde hij tegen het AD.