Nieuws/Buitenland
2294874
Buitenland

Weer Gülen-aanhangers naar Turkije gevlogen

Fethullah Gülen.

Fethullah Gülen.

ANKARA - De Turkse geheime dienst heeft weer vermeende aanhangers van Fethullah Gülen vanuit het buitenland naar Turkije gebracht. Het gaat om twee mannen die zijn aangehouden in Oekraïne en Azerbeidzjan, zeggen bronnen binnen de Turkse veiligheidsdiensten tegen staatspersbureau Anadolu.

Fethullah Gülen.

Fethullah Gülen.

De Turkse autoriteiten zien de mannen als belangrijke leden van de organisatie van Gülen, de geestelijke die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de bloedige couppoging in 2016. Het duo is met een privévliegtuig naar Turkije gevlogen. De mannen worden daar verdacht van het lidmaatschap van een gewapende terreurorganisatie.

Turkije haalde eerder dit jaar ook al zes vermeende Gülenisten terug uit Kosovo. De premier van dat land ontsloeg daarop zijn minister van Binnenlandse Zaken en de chef van de geheime dienst. Premier Ramush Haradinaj zei niet op de hoogte te zijn geweest bij de uitlevering.

De Turkse president Erdogan zei in april dat al tachtig Gülenisten zijn teruggehaald. Gülen leeft zelf in ballingschap in de Verenigde Staten. De Amerikanen weigeren hem uit te leveren.