Nieuws/Binnenland
2295637
Binnenland

Geweld op zomeravond schrikt hoofdstad op

Drie gewonden bij schietpartij in Amsterdam

In Amsterdam-Zuid zijn donderdagavond op klaarlichte dag drie mensen neergeschoten. Het incident had plaats in de Amsterdamse wijk De Pijp, op de hoek van de Ceintuurbaan en Dusartstraat. Daar is het doorgaans aardig druk rond dit tijdstip. Een getuige zou de daders weg hebben zien rijden in een witte Volkswagen Caddy. Een van de slachtoffers zou ’een Amsterdammer met een Pakistaanse achtergrond’ zijn.

De politie rukte massaal uit en de straat werd tijdelijk afgezet. Een slachtoffer zou meermaals zijn geraakt, onder meer in de borst, en is gereanimeerd.

Twee jongens hoorden de schoten. „Drie à vier”, vertelt een van hen. Hij zag hoe twee gewonde ’jonge jongens’ op de grond lagen. Een van hen trok zijn shirt uit om de wond bij het andere neergeschoten slachtoffer dicht te drukken.

Een kok van een nabijgelegen Japans restaurant zei de schoten zelf niet gehoord te hebben. Wel vluchtten alle gasten naar binnen die op het terras zaten te eten. „Ze zeiden dat er werd geschoten.”

’Te bizar dit’

„Te bizar voor woorden dit”, reageert een wijkbewoner. „Gewoon op klaarlichte dag. Die gasten deinzen nergens voor terug.”

Amsterdammer Kees den Blanken zou vanavond in de kroeg waar de slachtoffers op straat zijn neergeschoten gaan biljarten met een vriend. Aanvankelijk had hij om zes uur afgesproken. „Maar we hadden de afspraak verzet naar acht uur”, vertelt hij. „Anders hadden we misschien wel in de vuurlinie gestaan.”

Gerald Roethof

De schietpartij vond plaats op een steenworp afstand van het kantoor van de Amsterdamse strafpleiter Gerald Roethof. Rond tien voor zeven hoorde hij schoten. „Het klonk als een semiautomatisch wapen. Toen het schieten stopte, ben ik naar buiten gegaan.” Daar trof hij drie gewonde mannen aan. Twee waren er geraakt in hun been en bovenarm. „Het derde slachtoffer was door zijn rechterborst geschoten en zwaargewond”, vertelt hij. De strafpleiter probeerde het slachtoffer te kalmeren. „Het zag er niet goed uit. Als hij het haalt: dan mag hij heel dankbaar zijn”, aldus de advocaat.

De schietpartij vond plaats op een steenworp afstand van het kantoor van de Amsterdamse strafpleiter Gerald Roethof (foto).

De schietpartij vond plaats op een steenworp afstand van het kantoor van de Amsterdamse strafpleiter Gerald Roethof (foto).

Femke Halsema, die donderdagavond is geïnstalleerd als burgemeester, heeft ook gereageerd. Ze noemt het geweld ’onacceptabel’ en wijst erop dat het politieonderzoek volop loopt.

’De laatste maanden was het rustig’

De laatste maanden was het vrij rustig in Amsterdam. Wel werd er vier dagen geleden een woning in de Quellijnstraat, eveneens in De Pijp, beschoten. Dat was de vierde keer in korte tijd dat er in of rond de hoofdstad een huis onder vuur werd genomen.

De laatste keer dat iemand werd geliquideerd, was de brute moord op Reduan B., de broer van de kroongetuige binnen de ’Mocro-maffia’. Die werd eind maart in zijn eigen bedrijf op klaarlichte dag doodgeschoten. Dat was de derde liquidatie in Amsterdam dit jaar. Daags na de moord werd een café in De Pijp onder vuur genomen, waarbij twee gewonden vielen. Mogelijk houdt de schietpartij van vandaag verband met deze schietpartij.

Tips? Gebruik onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952 - ook voor het sturen van foto’s en video’s.