Nieuws/Buitenland
2296348
Buitenland

Novitsjok-paniek in Salisbury loos alarm

Salisbury - De Britse politie heeft donderdagavond enige tijd het restaurant in de Engelse stad Salisbury van de buitenwereld afgesloten waar de ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter dineerden kort voordat ze ziek werden door het zenuwgas Novitsjok. Volgens de politie is er een ongeveer 30-jarige man ter plaatse onderzocht.

De politie vreesde even dat de man mogelijk ook met het gas in aanraking was gekomen, maar gaf de omgeving van het restaurant na ruim een uur weer vrij. De politie deelde daarna alleen mee dat „er geen zorgen om de gezondheid van de man zijn.”

De politie deed de afzetting „uit voorzorg en in het licht van de incidenten eerder in Salisbury en Amesbury.” In laatstgenoemde plaats werden vorige week een man en een vrouw vergiftigd. Een 44-jarige vrouw overleed daaraan. De man verkeert niet langer in levensgevaar en kwam woensdag bij kennis.

Het is nog niet bekend waar en hoe het stel met het zenuwgas is besmet. Novitsjok, het gif dat gebruikt werd bij de aanslag op Skripal, is tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie.

De Britse premier Minister Theresa May zei geschokt te zijn door de dood van de vrouw. Haar land heeft Rusland beschuldigd een aanslag met het gas te hebben gepleegd op Skripal en zijn dochter. Rusland ontkent betrokkenheid en beweert dat Groot Brittannië de „anti-Russische sentimenten probeert aan te wakkeren.”